3

Wat is het volgende trending topic op Twitter?

Professor en MIT-student ontwikkelen algoritme dat trending topics kan voorspellen

Trending topics, onderwerpen die het populairst zijn op Twitter, kunnen voor van alles en nog wat een handig middel zijn. Bijvoorbeeld om het laatste nieuws te vinden. Ook kunnen ze ingezet worden als marketingmiddel of gebruikt worden om een consistente groep ‘followers’ te creëren. Hoe zou het dan zijn als je, tot een aantal uur van tevoren, kunt achterhalen welk onderwerp trending wordt?

Professor Devarat Shah en een student aan de MIT-University is het gelukt een algoritme te ontwikkelen dat trending topics kan voorspellen. Soms zelfs vier tot vijf uur voordat het onderwerp aan populariteit wint.

Het algoritme is ontwikkeld door eerst 400 topics te nemen, waarvan de helft trending werd en de helft niet. Het algoritme wist 95 procent van de topics in de juiste groep in te delen.

Door de patronen van de 200 trending topics tegenover andere onderwerpen af te zetten, kan voorspeld worden of een topic aan zal slaan of niet. Het algoritme bekijkt overigens niet een bepaald ‘patroon’, maar baseert zich voornamelijk op de veranderingen die plaatsvinden gedurende een bepaalde tijd in het aantal tweets over een bericht. Dat aspect wordt vergeleken met de modellen van eerdere trending topics.

Het kan voor nieuwsmakers tegenwoordig redelijk moeilijk zijn om nieuws te maken dat niet al lang en breed op Twitter behandeld is. Met een dergelijk algoritme zouden ze de twitteraars voor kunnen zijn. Mits die de wiskundige formule niet zelf in handen krijgen, natuurlijk.

Wired; Technology MIT algorithm predicts Twitter trending topics up to five hours in advance

cc-foto: Brian Kopp

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (3)