2

Wat je sms-gedrag over je relatie zegt

Echtpaar analyseert alle sms’jes die ze elkaar schreven van eerste date tot en met het huwelijk... Wat zegt dat over je relatie?

Niet alleen relaties veranderen naarmate je elkaar langer kent, ook de manier waarop geliefden met elkaar sms’en wordt anders. Wat zegt dat over de liefde?

Toen weblogger Alice Zhao een jaar een relatie had met haar nieuwe liefde, kreeg ze een bijzonder cadeau: hij gaf haar een Word document met alle sms’jes die ze elkaar hadden geschreven dat eerste jaar. Alice was dolgelukkig, want – zo zegt ze zelf – ‘we zijn allebei nerd‘.

Vijf jaar later besloot ze iets terug te doen. Voor hun zesjarig samenzijn vergeleek ze alle sms’jes die ze elkaar in het eerste jaar hadden geschreven met alle berichten die ze in het zesde jaar hadden geschreven. De uitkomsten zijn herkenbaar, maar ook behoorlijk confronterend: de sms’jes worden er niet spannender op. Integendeel: ze worden steeds korter en zakelijker en het woord liefde komt nauwelijks nog voor…

In het eerste jaar sms’ten ze elkaar nog vooral met woorden als ‘hey’, ‘love’, ‘tonight’, ‘night’ en hope’ en in het zesde jaar van hun relatie waren de meest voorkomende woorden vooral woorden als: ‘ok’, ‘home’, ‘time’ en ‘yeah’. In het eerste jaar spraken ze elkaar nog regelmatig aan met elkaars naam, in het zesde jaar vrijwel niet meer. Het woord ‘love’ raakte uit de gratie. Het woord ‘dinner’ daarentegen, nam juist toe en het woord ‘ok’ ook.

Ook de tijden waarop ze met elkaar sms’ten veranderden. Toen ze elkaar net kenden sms’ten ze elkaar regelmatig midden in de nacht, na afloop van een date bijvoorbeeld. Nu is dat juist omgekeerd: ze sms’en alleen nog maar overdag en nooit ’s nachts.

Relatie-sleur = sms-sleur
Je zou kunnen concluderen dat er zoiets bestaat als sms-sleur, net zoals de relaties na zes jaar maar al te vaak elementen van sleur krijgen. De nieuwigheid is eraf, de grootste spanning is weg, het is ‘gewoon’ geworden. De manier waarop een koppel sms’t is daarmee dus een afspiegeling van hun relatie. Maar Alice heeft een andere verklaring. Zij denkt dat hun sms-gedrag vooral is veranderd omdat ze nu altijd samenzijn.

Nu we getrouwd zijn, zeggen we al die lieve dingen gewoon elke dag in het echt tegen elkaar en is sms alleen nog maar een middel om afspraken te maken en willekeurige gedachtes uit te wisselen. Ik hoef hem avonds niet meer te sms’en dat ik van hem hou, ik kruip gewoon tegen hem aan, knuffel hem en fluister het in zijn oor.

Opvallend is wel dat het woord ‘sorry’ nauwelijks voorkomt in hun sms-data. Misschien dat nerds betere relaties hebben?

Kijk naar het onderzoek van Alice op ‘A dash of Data‘.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)