7

Wat kost de zorg in jouw ziekenhuis?

Handige website vergelijkt de kosten van de 100 meest voorkomende behandelingen per ziekenhuis ... Prijs kan wel honderden procenten verschillen

Vanaf vandaag kun je op een nieuwe website bekijken of het ziekenhuis bij jou in de buurt duur of goedkoop is. Een aantal jonge ondernemers zijn de website gestart waarop burgers de prijsverschillen per ingreep kunnen bekijken, maar ook de gemiddelde kosten zijn te zien.

Op watkostdezorg.nl kun je van de 100 meest voorkomende ziekenhuisingrepen zien wat ze kosten. Handig, zeker nu ziekenhuizen en zorgverzekeraars in het geheim tarieven met elkaar afspreken en inzicht in de verschillen daardoor moeilijk is. In 2014 is bovendien het verplicht eigen risico gestegen naar 360 euro, wat betekent dat je de eerste 360 euro uit het basispakket zelf moet betalen.

Het verschil in de tarieven kan soms honderden procenten bedragen. Betaal je in het ene ziekenhuis 86 euro wanneer je vanwege een ontsteking aan het middenoor de polikliniek bezoekt, in een ander ziekenhuis ben je daar al gauw 300 euro aan kwijt.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen velt geen oordeel over de gigantische prijsverschillen. Volgens een woordvoerder zijn de verschillen nu eenmaal het resultaat van de onderhandelingen tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen. “Wij hebben ook geen inzicht in de individuele prijsverschillen”, aldus de woordvoerder.

Door gebruik te maken van de afgeleide, wel openbare, passantentarieven die voor buitenlanders gelden, is wel inzicht in de prijsstelling mogelijk.

NRC: Website maakt prijsverschillen ziekenhuizen inzichtelijk

cc-foto: Erwyn van der Meer

Geef een reactie

Laatste reacties (7)