Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wat levert belasting betalen op?

  •  
11-01-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Hoewel we meer geld steken in publieke diensten, krijgen we er niet meer kwaliteit voor terug, aldus het Sociaal Cultureel Planbureau
Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat meer geld steken in publieke diensten als onderwijs en zorg, niet betekent dat de kwaliteit en ‘productie’ ervan evenredig zullen stijgen. Ook bezuinigen op de diensen leidt niet automatisch tot verlies daarvan. Dat schrijft onder meer de Volkskrant.
Het SCP stelt dat het geld dat de overheid sinds 1995 heeft geïnvesteerd in onderwijs, zorg, politie en rechtspraak, niet heeft geleid tot een evenredige stijging van kwaliteit en hoeveelheid dienstverlening. Volgens het SCP geldt het omgekeerde ook: Bezuinigingen zullen niet automatisch tot een verlies van kwaliteit en ‘productie’ leiden.
3673241234_158eb456be
De onderzoekers schrijven over het voortgezet onderwijs, ziekenhuiszorg, verpleging, politie en rechtspraak: ‘De kosten van deze diensten stegen in de periode 1995-2010 meestal veel sneller dan de hoeveelheid product.’
De Volkskrant schrijft hierover:
Tussen 1995 en 2010 nam het aan de zeven sectoren bestede belastinggeld elk jaar gemiddeld met 3,6 procent toe. Dat geld ging vooral naar meer personeel. Als de ‘productie’ elk jaar ook met minstens 3,6 procent gemiddeld was gestegen, zou de belastingbetaler waar voor zijn geld hebben gekregen. Dat is niet het geval, zegt het SCP. De productie nam met de helft toe van wat er aan extra geld werd besteed. Daarmee is de prijs van publieke diensten aanzienlijk sneller toegenomen dan de gemiddelde prijs van wat in Nederland wordt geproduceerd aan producten en diensten. Bovendien zijn de gebruikers van de dienstverlening die niet hoger gaan waarderen. Ze vinden dat de kwaliteit gelijk is gebleven of is gedaald.
Voorzitter van de politievakbond ACP, Gerrit van de Kamp, laat op Radio 1 weten de conclusie van het SCP ‘veel te kort door de bocht’ te vinden.  Het SCP zou te veel nadruk leggen op het oplossen van zaken, “en dat is echt niet het enige wat de politie bijdraagt aan veiligheid”. Zo doen wijkagenten bijvoorbeeld goed werk, maar in de preventieve sfeer.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.