108

Wat moeten we met de Kamervoorzitter?

Acht fractievoorzitters laten anoniem aan Volkskrant weten eigenlijk van Kamervoorzitter af te willen … 'Het onvoorstelbaar dat Van Miltenburg nog een goede Kamervoorzitter wordt'

Iedereen vindt het, maar niemand wil het hardop zeggen: Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) is niet geschikt voor haar functie. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag. De krant laat acht fractievoorzitters anoniem aan het woord en hun verhalen komen allemaal op hetzelfde neer: Van Miltenburg zou eigenlijk weg moeten.


De voortdurende irritaties van Kamervoorzitter… door Joop-nl
Update onderaan

Het vertrouwen in de Kamervoorzitter, die nu een jaar in functie is, is naar een dieptepunt gedaald. De fractievoorzitters zitten met haar ‘in de maag’, aldus de Volkskrant. Een van hen zegt:

Ik zie een lijdensproces, een zichzelf versterkend probleem. Iedere fractieleider zit hiermee, de Kamervoorzitter zelf niet in het minst.

Een andere fractievoorzitter laat weten dat de functie teveel gevraagd is voor Van Miltenburg:

Als het kabinet valt, is dit probleem ook opgelost. Maar als het kabinet nog drie jaar blijft zitten? Dan blijft zij ook, dat is echt te lang. Dat is niet in het belang van de politiek.

Weer een andere fractievoorzitter noemt haar totaal ongeschikt voor de functie, maar zegt ook niet het initiatief te zullen nemen om haar af te zetten.

Anouchka van Miltenburg (VVD) had al een niet bepaald soepele start als voorzitter van de Tweede Kamer. Voor de zomer was Van Miltenburg huilend de Kamer uitgelopen omdat CDA fractievoorzitter Sybrand Buma haar had beschuldigd van partijdigheid. Dat raakte haar zo erg dat ze haar tranen amper kon bedwingen. Kort daarna liet ze in het televisieprogramma van Eva Jinek weten nog steeds erg boos te zijn.

Het bleef niet bij dat ene incident. Ook na de zomer gingen er dingen mis. Zo schrijft de Volkskrant over de tweet van Geert Wilders waarin hij zegt: ‘Het zal nooit wennen. Een Marokkaanse met de Koran voor haar neus in de Nederlandse Tweede Kamer.’ Van Miltenburg nam het na die tweet niet op voor haar plaatsvervangend voorzitter Khadija Arib. Maar later wilde ze wel op verzoek van de PVV de Koran van de tafel voor de Kamervoorzitter te halen. Dat schoot in het verkeerde keelgat van de Kamer. Volgens Van Miltenburg was het slechts een ‘opruimactie’.

Geen van de fractievoorzitters kan iets positiefs over Van Miltenburg zeggen in het Volkskrantartikel. Niemand ziet het nog goed komen met haar. Ze noemen het ‘één grote kramp’.

‘Verbeet kwam wel van de grond. Voor mij is het onvoorstelbaar dat Van Miltenburg nog een goede Kamervoorzitter wordt.’

Een Kamervoorzitter kan niet als een minister door een Kamermeerderheid worden weggestuurd, aldus de krant. Vandaar dat fractievoorzitters niet herkenbaar geciteerd wilden worden. Maar allemaal zeggen zij dat de kritiek te belangrijk is om te verzwijgen.

Anouschka van Miltenburg heeft kort op de kritiek gereageerd. Aan de Volkskrant laat ze weten dat ze de kritiek liever persoonlijk te horen had gekregen en dat ze zelf niet de media zou kiezen om dit soort onderwerpen aan te kaarten.

Lees het hele verhaal zaterdag in de Volkskrant.

Bekijk hier het fragment waarin Van Miltenburg geëmotioneerd raakt:

Eerder op Joop: Kritiek op Van Miltenburg zwelt aan

Update 14:00

Verschillende politici hebben vandaag kritiek geuit op de aanval van acht fractieleiders op Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg.
In het Tros radio1-programma Kamerbreed zei CDA-Kamerlid Eddy van Hijum het ongepast te vinden wat de partijvoorzitters hebben gezegd. Volgens de woordvoerder van Sybrand Buma heeft hij niet met de krant over Van Miltenburg gesproken.
SP-fractievoorzitter Emile Roemer liet op Twitter weten het niet eens te zijn met de gang van zaken:

‘Een functioneringsgesprek voer je niet via de krant. En al helemaal niet anoniem.’

Daaruit kun je opmaken dat Emile Roemer in elk geval niet aan het interview in de Volkskrant heeft meegewerkt. Ook oud D66-Kamerlid Boris van der Ham uitte kritiek via Twitter:

‘Als dat je opvatting is als fractievoorzitter, zeg dat dan, met naam en toenaam en handel er dan naar. Ga niet anoniem pesten’.

Geef een reactie

Laatste reacties (108)