Laatste update 10:46
40

Houden of afschaffen: wat moeten we met de Zondagswet

D66 gaat een initiatiefwet indienen om een einde te maken aan de Zondagswet. Dat schrijft nu.nl zondag.

De Zondagswet staat al jaren ter discussie. De wet verbiedt het om op zondag en christelijke feestdagen voor één uur ’s middags openbare openbare activiteiten te organiseren. Hij ging van kracht in 1953, toen er nog geen sprake was van koopzondagen, braderieën op zondag en laat staan van evenementen op zondag. Want toen ging je op zondag naar de kerk en hield je de rest van de dag rust. Moeten we die wet dan nog wel handhaven?

Een grote deel van de Kamer vindt van niet. Maar Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken ziet geen reden tot afschaffing. Daarom komt D66 nu met een wetsvoorstel om er een einde aan te maken.5317259284_e8d06b0537_z

D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya zegt hierover op nu.nl

De wet is niet meer van deze tijd. Een meerderheid van de Kamer vond dat drie jaar geleden ook. Maar als de minister weigert de motie uit te voeren, dan doen we dat zelf met wetsvoorstel.

Volgens Plasterk wordt de Zondagswet, die ook evenementen in de buurt van kerken verbiedt, amper nog toegepast.

Daarbij wees hij op een ander gevolg van afschaffing: als de Zondagswet niet meer bestaat, moeten gemeenten zelf de regels gaan bepalen en dat kan ertoe leiden dat de vrijheid om op zondag iets te organiseren in sommige gemeenten juist méér wordt ingeperkt.

Bovendien vindt Plasterk dat de wet voor sommige bevolkingsgroepen van symbolische waarde is en je hem daarom ook niet zomaar moet afschaffen. Maar D66 zegt dat de wet nog wel regelmatig wordt toegepast en vindt dat juist de afschaffing ervan een symbolische waarde heeft. Ook vindt de partij de boetes die je kunt krijgen als je je niet aan de Zondagswet houdt onevenredig hoog.

Koser Kaya:

Als je de rust op zondag verstoort, hangt je een maximale boete van 4.100 euro of twee maanden hechtenis boven het hoofd, terwijl voor de verstoring van de nachtrust er een maximale boete van 410 euro geldt.

Lees het hele verhaal op nu.nl

Foto: Marco Derksen

Geef een reactie

Laatste reacties (40)