76

Wat Nederland niet weet: moslimbeweging ruimt vuurwerkafval op

Vlaamse tv doet verslag van opmerkelijke actie van moslims, NOS noemt ze 'buurtbewoners'

Moslims van de Ahmadiyya-beweging zijn vandaag in Nederland en België de straat op gegaan om vuurwerkafval op te ruimen. De gelovigen willen op die manier hun maatschappelijke betrokkenheid tonen. De Vlaamse publieke omroep maakte melding van de actie en gaf een toelichting. In Nederland besteedde het Jeugdjournaal er aandacht aan maar wist niet dat het om een moslim-actie gaat.


In Hasselt vindt de jaarlijkse opruimactie al voor de vijftiende keer plaats. In Rotterdam dit jaar voor de vierde keer. De Ahmadiyya-beweging bestaat vooral uit Hindoestaans-Surinaamse en Pakistaanse moslims. Op de Vlaamse tv werd uitgelegd waarom de moslims hun actie houden.

Het Jeugdjournaal van de NOS besteedde aandacht aan de opruimactie (vanaf 2:34) maar daar werd het gepresenteerd als een initiatief van kinderen en buurtbewoners. Slechts een keertje wordt terloops gemeld dat de 11-jarige Mahnoor, hoofdpersoon in de reportage, moslim is. De tv-ploeg was er niet van op de hoogte dat het om een jaarlijks terugkerende georganiseerde actie gaat. Het past daarnaast misschien ook minder bij het Jeugdjournaal om dieper in te gaan op de achtergronden van de actie, die overigens ook in Eindhoven en in andere steden plaatsvond.

Opvallend is dat de NOS-website het wel de moeite waard vindt om moslims in heel andere context te betrekken in het Oud&Nieuw-feest. Er wordt melding gemaakt van een vreeswekkend sharia-verschijnsel in de Indonesische provincie Atjeh in een summier overzicht van wereldnieuws:

In het streng islamitische Atjeh in Indonesië is elke uiting van nieuwjaarsfeesten verboden. De sharia-politie patrouilleert om te kijken of er niet stiekem feest wordt gevierd of mensen elkaar gelukkig nieuwjaar wensen. Vorige week was er ook een fatwa dat mensen christenen geen prettige kerst mochten wensen.

Atjeh wordt al langere tijd geteisterd door radicale moslims die met dwang hun idiote regels aan de bevolking willen opleggen. Ernstig natuurlijk maar veel interessanter is wellicht de vraag of zo’n verbod werkt. Nee, meldt de Jakarta Globe. Duizenden mensen gingen de straat op en ondanks de razzia’s die de sharia-politie had uitgevoerd bij vuurwerkverkooppunten werd er nog op los geknald. Grootschalig verzet dus tegen de fundamentalisten. De NOS meldt daar niets over. Terwijl het toch zo’n leerzame les zou kunnen zijn voor een eventueel Nederlands vuurwerkverbod: als zelfs die gevreesde sharia-politie het al niet tegen kan houden, lukt het de Nederlandse hermandad dan wel?

Update 3-1-2014: Tekst aangepast om duidelijk te maken dat het Jeugdjournaal niet wist dat het om een georganiseerde actie van moslims gaat. Overigens besteedde TV Rijnmond vorig jaar aandacht aan de actie, met deze reportage.

Geef een reactie

Laatste reacties (76)