21

Wat nou linkse hobby? Pentagon gaat voor groene energie

Zonnecellen vervangen aggregaten in Afghanistan ... Ook Witte Huis krijgt (weer) zonnepanelen

Terwijl in Nederland de nieuwe conservatieve regeringscoalitie van VVD-PVV-CDA duurzame energie afdoet als een ‘linkse hobby’ schakelt het Amerikaanse leger over op groene energiebronnen. Niet alleen omdat die bronnen het milieu sparen maar omdat ze minder mensenlevens kosten en goedkoper zijn.

De prijs voor olie is hoog, letterlijk en figuurlijk. Uit onderzoek blijkt dat iedere 24 brandstoftransporten in Afghanistan en Irak een mensenleven kosten. De konvooien zijn namelijk geliefde doelwitten bij de vijand. Er is ook letterlijk een hoge prijs, het gevaar leidt er toe dat een liter brandstof aan het front uiteindelijk bijna 100 dollar kan kosten.

Vanwege die hoge kosten wil het Pentagon nu in snel tempo overschakelen op duurzame energiebronnen, schrijft de New York Times. Dat is ook voor de rest van de maatschappij interessant omdat het leger beschikt over de – financiële – middelen om markten te creëren. Zo is het de bedoeling dat alle vliegtuigen van de luchtmacht volgend jaar op biobrandstof kunnen vliegen. De marine heeft al het eerste hybride aanvalsschip in gebruik genomen.

Er is nog een andere reden om over te schakelen op duurzame energie, stelt het Pentagon. Olie wordt over het algemeen gewonnen in conflictgebieden, of regio’s die dat makkelijk kunnen worden. De afhankelijkheid van olie  betekent dat het leger steeds vaker ingezet moet worden om de aanvoer veilig te stellen. Overschakelen op duurzame energie vermindert die oorlogsinspanning.

Ook Obama zelf wil overschakelen op groene energie. Het Witte Huis krijgt daarom zonnepanelen. Dat is niet voor het eerst. President Jimmy Carter had eind jaren zeventig als eens zonnepanelen geïnstalleerd maar die werden door zijn opvolger, de conservatieve Ronald Reagan, verwijderd.

The New York Times: U.S. Military Orders Less Dependence on Fossil Fuels

AD: Obama plaatst zonnepanelen op Witte Huis

cc-foto: isafmedia, Australische militairen plaatsen zonnepanelen in Afghanistan

Geef een reactie

Laatste reacties (21)