16

Wat zegt de lengte van je rok over jou?

Foto van kunstenaar stelt vooroordeel over vrouwen en kledingdracht aan de kaak

Een foto van een studente grafisch ontwerpen uit Vancouver heeft online veel stof doen opwaaien. Op de achterkant van een been markeerde ze het vooroordeel dat bij bepaalde lengtes van rokken hoort. Met de foto wilde ze de neiging om conclusies te trekken over vrouwen op basis van wat ze aan hebben, aan de kaak stellen. Missie geslaagd.

De foto is al een paar jaar oud en is genomen toen Andrea Lake 17 jaar was. Desalniettemin is hij, met de verkrachtingszaak in India in het achterhoofd, meer dan actueel. Daarom plaatste ze de foto op haar tumblr-pagina, waarna deze viral ging.

Bij verkrachtingszaken wordt het argument ‘ze vroeg er om’ vaak genoeg gebruikt. Een vrouw met een minirok aan wordt al snel aangeduid als slet. Wie haar rok tot over de knie draagt daarentegen, is preuts. Alsof de lengte van je rok bepaalt wie of wat je bent.

Andrea Lake herkende dat vooroordeel ook in hoe zij tegen de wereld aankeek. Tegenover de lokale krant The Province verklaart ze:

Toen ik naar een vrouw keek met een korte rok aan, dacht ik automatisch ‘slet’ – ik voelde me daar slecht over. Ook dacht ik dat alle vrouwen met een hijab onderdrukt waren.

Daarop besloot ze een beeld te creëren dat ons vooroordeel aan de kaak stelt.

Inmiddels is het beeld talloze keren bekeken en online gedeeld. De vrouwenorganisatie Unite Women.org plaatste de foto op haar Facebookpagina. De reacties zijn overweldigend.

Huffington Post: Artist Rosea Lake Goes Viral With Photo About Sexism And Skirt Length

Geef een reactie

Laatste reacties (16)