8

Wat zien we daar? Zeehond gespot in de Biesbosch

De laatste keer dat een zeehond in de Biesbosch werd gespot was in maart 2002

Staatsbosbeheer-boswachter Thomas van der Es heeft zaterdag voor het eerst in 10 jaar weer een zeehond in de Biesbosch gespot. Vlakbij het uitstroomgat van polder Maltha stak hij zijn kop even boven het water uit waardoor de boswachter een foto kon maken. De verschijning van zeehonden in de Biesbosch is flink afgenomen nadat in 1970 het Haringvliet werd afgesloten.

Hoe de zeehond de Biesbosch in is genomen is Staatsbosbeheer een raadsel. Het zou kunnen dat het watervlugge zoogdier door de Haringvlietsluizen, tijdens het spuien, van buiten naar binnen is gezwommen. Of hij is via de Nieuwe Waterweg gekomen.

Met de komst van de zeehond worden de plannen om de Haringvlietsluizen op een kier te zetten weer actueel. Zeehonden kunnen zo wel in zoet, brak als zout water leven, als er maar vis is. Door de sluizen weer op een kier te zetten zouden trekvissen weer in de rivier terecht kunnen komen.

cc-foto: Staatsbosbeheer / boswachter Thomas van der Es

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)