8

Wat zou jij doen als je een vluchteling was?

Confronterend ... Interactief krantenartikel laat je, gebaseerd op verhalen uit de actualiteit, voelen hoe het is om een Syrische vluchteling te zijn

Je naam is Karima. Je bent een 28-jarige soennitische vrouw uit het Syrische Aleppo en je hebt twee kinderen. Een meisje van acht en een jongen van 10. Je man is vermoord bij een aanslag drie maanden geleden. Bij een recente bomaanslag werden 87 kinderen gedood. Nu wil je weg uit Syrië. Maar hoe?

Veel van je vrienden en familieleden zijn naar buurlanden gevlucht en zitten in vluchtelingenkampen. Maar een klein deel heeft asiel aangevraagd in de EU. Je hebt wat geld gespaard voor een reis. Wat doe je? Kies je voor het vluchtelingenkamp of voor de reis naar het veilige Europa?

Zo start het interactieve verhaal ‘The refugee challenge’ in de Britse krant de Guardian over wat vluchtelingen werkelijk meemaken. In het verhaal moet je je verplaatsen in de huid van een Syrische vluchteling. Jouw keuzes vormen de verdere verloop van het verhaal. Wat overkomt je? Welke gevaren staan je te wachten? Wanneer geef je de strijd op? Wat is het beste voor je kinderen?

Op basis van verhalen uit de actualiteit heeft de Guardian een artikel met verschillende scenario’s geschreven. Terwijl je leest en zelf kiest voor de plotwendingen, ga je steeds beter begrijpen hoe onvoorstelbaar moeilijk het is om vluchteling te zijn. Als je het nieuws gewoon tot je neemt, weet je al hoe erg het is voor de miljoenen mensen die vluchten. Maar pas als je je zelf een vluchteling waant, komt het nieuws echt aan.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)