20

Wat zou Pim daarvan vinden?

Altijd Wat over vriendjespolitiek binnen Leefbaar Rotterdam

Twaalf jaar geleden kwam Leefbaar Rotterdam in één klap met maarliefst 17 zetels in de Rotterdamse Gemeenteraad terecht. Wijlen Pim Fortuyn verzette zich onder meer tegen het achterkamertjespolitiek van andere partijen en vond veel gehoor bij de ontevreden Rotterdammer. Nu, anno 2014, is het heel anders gesteld met zijn partij. “Het regenteske dat we altijd andere partijen hebben verweten, zie je nu terug bij Leefbaar”, aldus Frans van der Hilst, voorzitter van de deelgemeente Prins Alexander.


Altijd Wat blikt terug op het begin van Leefbaar Rotterdam, maar neemt ook de kandidatenlijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen onder de loep. En die kieslijst is, zo blijkt, verre van vriendjespolitiek-vrij. 

Zo bestaat de Kiescommissie, die de kandidatenlijst opstelt, uit Wim van Sluis, broer van Leefbaar-bestuursvoorzitter Dick van Sluis, lijsttrekker Joost Eerdman en tevens goede vriend van Marco Pastors. Ook Nel Sørensen, vrouw van Ronald Sørensen (oprichter van Leefbaar en lid van de commissie van advies) zit in de kiescommissie.

Op de kandidatenlijst is onder meer Ingeborg Hoogveld, partner van Marco Pastors terecht gekomen (op twee!), maar ook de zoon van Nel en Ronald Sørensen, Lars Sørensen, staat op de lijst. Die laatste is niet geheel onomstreden. In Alexanderpolder veroorzaakte Lars Sørensen vorig jaar nog politieke problemen. Ruud Ruigendijk, fractievoorzitter in de deelgemeente Delfshaven, schrijft in een open brief hierover:

Saillant detail is dat de hoogst geplaatste fractievoorzitter van een deelgemeente op de kieslijst Lars Sørensen is, zoon van kiescommissielid Nel Sørensen en adviescommissielid Ronald Sørensen. Lars’ fractiemanagement van de – overigens vaak negatief in het nieuws gekomen – deelgemeente Alexander heeft nogal wat kritiek gekregen, en dus is de hoge plaatsing op z’n minst verbazingwekkend te noemen. Overigens is Lars opeens ook voorzitter geworden van de kiescommissies voor de gebiedscommissies, en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor de plaatsing van de kandidaten hiervoor. Dat alles maakt het lastig om hier te spreken van toeval.

Lees hier de open brief van Ruud Ruigendijk, fractievoorzitter van de partij in Delfshaven: Waarom ik geen kandidaat meer ben voor Leefbaar Rotterdam

Geef een reactie

Laatste reacties (20)