49

Waterbedeffect: Sluiten coffeeshops leidt tot verplaatsing overlast

Bergen op Zoom en Roosendaal sloten coffeeshops, naburige gemeenten krijgen de overlast. Adviescommissie pleit voor kleine, besloten coffeeshops

Door de sluiting van coffeeshops in Bergen op Zoom en Roosendaal vorig jaar, is een deel van de drugsgerelateerde problemen naar andere steden in de regio verschoven. Dat meldt de Volkskrant vrijdag. Een adviescommissie die door de regio is ingesteld, pleit voor uniform beleid en kleine, besloten coffeeshops.

De coffeeshops werden gesloten, omdat ze te veel drugstoeristen aantrokken van over de grens. En de sluiting heeft er inderdaad ook toe geleid dat dit enorm is afgenomen in de twee gemeenten. Maar de drugstoeristen zijn niet verdwenen, ze gaan nu gewoon naar coffeeshops in aangrenzende gemeenten zoals Breda en Etten-Leur. 

De Volkskrant schrijft dat de Brabantse gemeenten bovendien een toename van harddrugsgebruik onder jongeren zien. De burgemeester van Etten-Leur, Heleen van Rijnbach, zei eerder ook al dat de sluiting van de coffeeshops weliswaar heeft geleid tot minder drugsoverlast in Roosendaal en Bergen op Zoom, maar dat de illegale handel van vooral harddrugs elders op “onzichtbare plekken” toeneemt.

Het Regionaal College van de regio Midden en West Brabant heeft in 2009 de Commissie Fränzel ingesteld om te adviseren over een gezamenlijke aanpak op het gebied van drugs. De commissie heeft in een donderdag gepubliceerd advies aan 26 West-Brabantse gemeenten gepleit voor een uniform beleid en kleinschalige, besloten coffeeshops.

Geef een reactie

Laatste reacties (49)