6

Waterboarden gruwelijk? CIA doet er een schepje bovenop

Geheime dienst gebruikte nóg gruwelijkere verhoormethoden en loog over de uitkomst

Gevangenen gruwelijk martelen om zo tot informatie te komen, de Amerikanen kunnen er wat van. Dat blijkt uit een nog geheim rapport, opgesteld door de Inlichtingencommissie van de Amerikaanse Sentaat. De CIA heeft het publiek zelfs misleid over de gruwelijkheid en de effectiviteit van de verhoortechnieken van de geheime dienst.

Uit het rapport blijkt dat de verhoren niet alleen vele malen wreder waren dat de CIA heeft doen voorkomen, ook leidde dit – in tegenstelling tot wat de geheime dienst jarenlang heeft beweerd – niet tot cruciale informatie. Volgens de functionarissen is er een patroon van ongefundeerde beweringen van de CIA om toestemming te krijgen voor de gruwelijke verhoren, die uiteindelijk weinig tot niets opleveren.

Eén van de mishandelingstechnieken betreft het herhaaldelijk onderdompelen van verdachten in tanks met ijswater, bij een detentiekamp in Afghanistan, een soort waterboarden. De methode komt niet voor op de lijst van het ministerie van Justitie met goedgekeurde technieken.

NOS schrijft hierover:

De CIA heeft hierover gelogen tegen de politiek. Ook is het belang van sommige gevangenen zwaar overdreven en is de dienst gaan strijken met de eer door informatie door te spelen als zelf verkregen, terwijl die van bekentenissen van gevangenen kwam. Het martelen was daarbij overbodig, blijkt uit het 6000 pagina’s dikke rapport.

Eén van de aangehaalde voorbeelden is Ali Abdul Aziz Ali, de neef van het zelfverklaarde brein achter 11 september. Hij zou meerdere malen met zijn hoofd in ijswater geduwd zijn, geslagen zijn met een wapenstok, en met zijn hoofd tegen de muur geslagen zijn. Ook nadat Ali meewerkte, zou de gruwelijke behandeling voortgezet zijn. Hoewel de Inlichtingencommissie vorig jaar om informatie over zijn medische gesteldheid vroeg, om te controle of hij geen hoofdtrauma heeft opgelopen, werd het verzoek door de militaire rechtbank afgewezen.

Een functionaris verklaart aan The Washington Post:

De CIA zei meerdere malen, zowel tegen het Ministerie van Justitie als tegen het Congres, dat het programma ervoor zorgde dat unieke, anders ontoegankelijke informatie werd verkregen, waardoor terroristische complotten konden worden verstoord en duizenden levens werden gered. Was dat eigenlijk wel waar? Het antwoord is: nee.”

Medewerkers van de CIA zouden bovendien toestemming vragen voor nog meer wrede verhoren, zelfs wanneer analisten al hebben vastgesteld dat de gevangene geen informatie meer heeft om te geven.

Het martelen zou in sommige gevallen zo erg zijn geweest dat leden van CIA naar de psychiater moesten.

NRC: Verhoren CIA gruwelijker en minder effectief dan werd beweerd

cc-foto: Justin Norman

Geef een reactie

Laatste reacties (6)