26

Waterkanon tegen antisemitische samenkomst in Brussel

'Dit is een schande. België is een dictatuur. In een rechtstaat zou dit niet mogen gebeuren'

De Belgische politie heeft zondag waterkanonnen ingezet om bezoekers aan een antisemitisch congres in Brussel uit een te drijven. Honderden mensen waren samengekomen bij het gebouw waar eerder een antisemitische bijeenkomst plaats zou vinden. Deze bijeenkomst was verboden door de burgemeester van Anderlecht, Eric Tomas.

In Anderlecht, net ten zuiden van Brussel, zou vandaag het ‘Eerste Europees congres van de dissidentie’ hebben plaats gevonden. Het omstreden congres mocht niet doorgaan vanwege de veiligheid. Onafhankelijk Kamerlid Laurent Louis, die de bijeenkomst organiseerde, kwam toch en mobiliseerde de aanwezigen. Ook de controversiële Franse komiek Dieudonné die op het congres zou spreken riep via Twitter op toch naar het gebouw te komen.

De menigte begon leuzen te scanderen en al snel ontstonden er ongeregeldheden met de ordediensten. Er werd met stoelen en flessen gegooid. De politie reageerde door waterkanonnen in te zetten. Ook Louis werd natgespoten en sprak er schande van:

Dit is een schande. België is een dictatuur. In een rechtstaat zou dit niet mogen gebeuren.

Niet alleen het congres werd door de burgemeester verboden ook manifestaties voor en tegen de antisemitische bijeenkomst mochten niet doorgaan. Tomas wordt gesteund in zijn besluit door de minister van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet.

Joodse organisaties drongen aan op een verbod. Het Forum der Joodse Organisaties (FJO) had zelf opgeroepen te protesteren tegen deze ‘haatbijeenkomst’.

Laurent Louis is omstreden in België. Niet alleen noemde hij onlangs dat de Holocaust ‘een verzinsel dat gefinancierd was door de zionisten’, ook schold hij premier Elio Di Rupo uit voor ‘meneer de pedofiel’. Daarnaast bracht Louis in navolging van Dieudonné publiekelijk een ‘quenelle’ uit. Een gebaar dat als een alternatief gezien wordt voor de Hitlergroet.

cc-foto: Still uit fragment DeRedactie
Volkskrant: Ongeregeldheden na verbod antisemitisch congres Brussel

Geef een reactie

Laatste reacties (26)