28

Waterkrachtcentrale is een ‘vissenkiller’

Oud-politicus Jan Terlouw: Voorlopig geen nieuwe waterkrachtcentrales

Waterkrachtcentrales die duurzame energie opwekken lijken groen, maar zijn in werkelijkheid ‘pik- en pikzwart’, zegt oud-politicus Jan Terlouw in Uitgesproken. Van alle vissen die een centrale passeren, sterft dertig procent. Ze raken verstrikt in de turbines en worden vervolgens uiteen gescheurd.


Terlouw is voorzitter van de Projectgroep Aalherstel die in 2009 in het leven werd geroepen omdat de politiek geen rekening houdt met de massale vissterfte. De projectgroep ziet een oplossing in een zogeheten visgeleidingssystemen, maar deze kosten miljoenen.

Acht jaar geleden is er een motie aangenomen dat een visgeleidingssysteem bij iedere centrale verplicht, maar tot nu toe werkt geen van deze systemen naar behoren of ze zijn niet geïnstalleerd. Zolang de vissen niet heelhuids door de centrale komen, eist Terlouw dat er geen nieuwe waterkrachtcentrales worden gebouwd. In Denemarken zijn ze er volgens hem al mee gestopt omdat de centrales te veel vissen doodden, zegt hij in Uitgesproken VARA

Waterkrachtcentrales leveren enorm veel energie. Acht waterkrachtcentrales wekken jaarlijks ongeveer 108 gigawattuur aan elektriciteit op. Wanneer de waterkrachtcentrales uitgebreid worden, zal de duurzame energie opgewekt uit waterkrachtcentrales verdubbeld worden.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)