21

Waterschappen waarschuwen tegen opheffing

'Het zou zeer onverstandig zijn om het waterbeheer een speelbal te maken van politieke spelletjes in de staten van de twaalf provincies'

De waterschappen vrezen dat als ze worden opgeheven, ‘de dijk en het riool het verliezen’. Eerder dinsdag werd duidelijk dat een meerderheid van de Provinciale Statenleden voor opheffing is van de waterschappen, en dat de taken door de provinciale volksvertegenwoordigers uitgevoerd kunnen worden.

Peter Glas, voorzitter van de Unie van Waterschappen vertelde bij BNR:

Wij zijn kennelijk een begeerde bruid. Werkt er eens een keer iets in Nederland… Dat zijn de waterschappen. Al twee generaties houden we de boel veilig en droog. We maken al het rioolwater schoon, zorgen voor water voor natuur, landbouw en de industrie. Op die manier dragen we per jaar zo’n 180 miljard euro bij aan de nationale economie. Dat ziet er interessant uit, dus dat iets moois om over te nemen kennelijk. Maar het zou zeer onverstandig zijn om het waterbeheer een speelbal te maken van politieke spelletjes in de staten van de twaalf provincies. Niet doen!

Peter Glas zegt dat de waterschappen maar één taak hebben en dat die ingewikkeld genoeg is voor 17 miljoen mensen en 18 duizend kilometer dijken. Hij weet zeker dat als die veiligheidsafwegingen economisch of politiek genomen worden, net als met zorg of onderwijs het geval is, ‘de dijk en het riool het verliezen’.

BNR: Waterschappen: maak van waterbeheer geen politieke speelbal

Cc-foto: Frans & All

Geef een reactie

Laatste reacties (21)