Laatste update 20:01
19

‘We behandelen Groningen als een wingewest’

Het reces in Den Haag zit er op en dat betekent dat ook Kee & Van Jole weer aanschuiven in De Nieuws BV om commentaar te geven op de binnenlandse politiek. Parlementair journalist Peter Kee beschrijft hoe het er dinsdag aan toe ging bij het debat rond de Groningse gasramp.

Eén van de Kamerleden die er hoge ogen gooide was Sandra Beckerman (SP). Zij kreeg zelfs applaus van de Groningers die en masse op de tribune zaten. Kee vraagt zich af of dat oprecht of gespeeld is. “Sandra Beckerman heeft zich het vuur uit de sloffen gelopen voor die kwestie”, zegt Kee. “Ze loopt zelf mee in de demonstraties, geeft al die emotie, die laat ze blijken. Misschien is dat ook wel een beetje spel ook […] Ze is een opvallend Kamerlid.” Van Jole kijkt daar toch wat anders tegenaan:

“Misschien gaat het ook wel ergens over”, zegt hij. “Ze spreekt over wij. Ze heeft ook over zichzelf. En over de mensen die op de tribune zitten. Ze zit er als volksvertegenwoordiger, dus dat is haar taak. Het is wel grappig dat het als een soort shock wordt gezien: ojee, er zitten mensen op de tribune, wat nu?!”

Beide heren zijn het in ieder geval wel eens over de wijze waarop regeringspartij VVD met de Groningse gasramp omgaat. Volgens Kee blijkt nergens enige vorm van betrokkenheid uit, het is een kwestie die gemanaged moet worden, meer niet. Empathie ontbreekt. Van Jole maakt de vergelijking met de Watersnoodramp. In Groningen vindt nu een ramp plaats, “maar wij doen alsof er niets aan de hand is”, zegt hij.

“We kijken nu weg. Dit is een ramp die nu plaatsvindt en voort blijft duren, misschien nog wel dertig jaar. Je zou verwachten dat we dan met een mega extra deltaplan komen. Als de overheid zo gereageerd zou hebben op de watersnoodramp zoals de overheid dat nu doet op de Groningse gasramp, dan waren we nu allemaal verzopen.”

Geef een reactie

Laatste reacties (19)