38

We falen in Syrië

Wat is een VN-resolutie nog waard, als je huis wordt gebombardeerd en je kinderen honger lijden?

Het werk van hulpverleners in Syrië wordt steeds moeilijker. Internationale afspraken om de burgers in het gebied bij te staan, helpen niet, steeds meer inwoners slaan op de vlucht en steeds meer burgers sterven er in de oorlog die er woedt. Dat is de harde conclusie die 21 hulporganisaties trekken in hun rapport, Failing Syria, dat donderdag verschijnt.


Alle VN-veiligheidsresoluties ten spijt, de uitvoer van die resoluties helpt de burgers en de hulpverleners in het gebied niet, zeggen de hulporganisaties. De afgelopen twaalf maanden zijn er nog meer mensen gedood, ontheemd en hulpbehoevend geworden.

Jorrit Kamminga van Oxfam Novib:

Failing Syria laat zien dat de vechtende partijen en ook de VN eigenlijk totaal geen gehoor geven aan deze belangrijke resoluties waardoor het leed van de Syrische bevolking voortduurt […] De humanitaire crisis is alleen maar erger geworden. De vraag is wat deze resoluties opleveren: Wat biedt een resolutie aan een Syrische moeder als haar huis wordt gebombardeerd en haar kinderen honger lijden.”

In de oorlog tussen het regeringsleger van president Bashar al-Assad, de extremistische rebellen en tegen IS, kwamen vorig jaar 76.000 burgers om het leven. Vorig jaar wisten hulpkonvooien 1,1 miljoen mensen te bereiken, tegenover 2,9 miljoen in 2013. En dat terwijl er volgens de VN 4,8 miljoen mensen in gebieden wonen die moeilijk bereikbaar zijn.

De kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, Unicef, laat donderdag weten dat door de aanhoudende conflicten in Syrië, Irak en andere delen van het Midden-Oosten zo’n 14 miljoen kinderen worden getroffen. Sommige kinderen hebben zelfs nooit vrede gekend:

Voor de jongste kinderen is deze crisis alles wat ze ooit hebben gekend. En voor tieners hebben het geweld en het lijden niet enkel hun verleden getekend, maar zullen ze ook hun toekomst beïnvloeden.”

Unicef wil dat er investeringen worden gedaan op de lange termijn om tegemoet te komen aan de noden van de kinderen en jongeren; de organisatie waarschuwt ervoor dat de jonge generatie anders gevaar loopt om verloren te gaan.

Unicef becijfert dat in Syrië, waar het conflict het vijfde jaar ingaat, meer dan 5,6 miljoen kinderen het meest dramatisch worden getroffen. Ook leven er zo’n 2 miljoen Syrische kinderen als vluchteling in Libanon, Turkije en Jordanië.

Update 10.30
In veel Europese landen staan de kinderrechten onder druk. Kinderombudsman Marc Dullaert waarschuwt dat ruim 19 miljoen kinderen in Europa nu ‘onevenredig hard getroffen’ worden door de economische crisis en de daaruit voortvloeiende bezuinigingen. Hij uit tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties Mensenrechtenraad stevige kritiek op Europa vanwege de gebrekkige aanpak van kinderarmoede.

Dullaert wordt dit najaar voorzitter van het netwerk van Europese Kinderombudsmannen. Namens hen spreekt hij dan ook in Genève.

De Volkskrant:
14 miljoen kinderen de dupe van oorlog in Syrië en Irak
Hulporganisaties: VN-hulp aan Syrië faalt

Geef een reactie

Laatste reacties (38)