142

We ♥ Limburg

Bestuur van PVV, CDA en VVD gevallen ... CDA: PVV, en met name fractievoorzitter Laurence Stassen, schaadde Limburg en schond coalitieakkoord door Turkse president Gül te schofferen

De coalitie van PVV, CDA en VVD in Provinciale Staten van Limburg is gevallen, meldt Dagblad de Limburger. Volgens het CDA heeft de PVV het coalitieakkoord op drie plaatsen geschonden door het imago te schaden, internationale betrekkingen in gevaar te brengen en handelspartners niet te respecteren. PVV-leidster Laurence Stassen houdt vol dat van het schenden van het akkoord geen sprake is, en weigert daarom antwoord te geven op vragen van CDA-collega Martijn van Helvert. Daarop stond het CDA niets anders meer dan de coalitiesamenwerking met de PVV op te breken.

Motie van Wantrouwen PVV Limburg
Het bestuur van de provincie Limburg zuchtte de afgelopen dagen onder de druk van PVV-perikelen. Vooral het CDA was niet gelukkig met het gedrag van de PVV rondom het bezoek van de Turkse president Gül aan de provincie. De PvdA-fractie heeft vrijdag tijdens een debat over de kwestie een motie van wantrouwen ingediend tegen de PVV-gedeputeerden Theo Krebber en Antoine Janssen. Krebber en Janssen besloten toch naar de ontvangst van Gül te gaan en veroorzaakten daarmee een publiekelijk uitgevochten rel binnen de PVV.

Het CDA stelde in het debat dat de PVV zich niet aan het coalitieakkoord heeft gehouden, zo meldde het dagblad De Limburger vrijdagmiddag. “Je kunt niet het coalitieakkoord steunen en toch een staatsman bruuskeren.” Stassen weigerde echter haar houding ten opzichte van het staatsbezoek van de Turkse president aan te passen.

VVD-leider Erik Koppe zei eerder op de dag geen voorspelling te doen wanneer zijn partij de stekker uit de coalitie trekt. “Bij de incidenten van de voorbije maanden zit geen enkel incident dat meteen het coalitieakkoord raakt. Maar het zijn wel zaken die een deuk in ons imago opleveren. Dat er een eind moet komen aan incidenten, is heel duidelijk.”

Volgens PVV-leidster Laurence Stassen is de goede naam van Limburg al lang geschonden door de gevestigde partijen die al jaren rollebollend door de gangen gaan. “Het enige dat wij hebben gedaan is een persbericht van vier regels sturen. Ons standpunt over Turkije en de islam is al jaren duidelijk. Wij noemen dit nieuwe politiek. Wen er maar aan.”

De motie van wantrouwen was volgens PvdA-leider Bert Kersten nodig omdat de PVV de goede naam van Limburg schaadt, en de gedeputeerden de diplomatieke fatsoensnormen hebben overschreden. Later vandaag zou de motie in stemming komen. SP-leider Thijs Coppus liet nog in het midden of hij de motie zou steunen. Ook andere partijen gingen daar nog niet op in. D66-leider Hans van Wageningen en GroenLinks-Statenlid vonden dat de motie te vroeg is ingediend. Ze kregen gelijk, het CDA maakte de motie overbodig.

De Limburger: Coalitie Limburg aan zijden draadje

Coalitie Limburg gevallen

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (142)