261

‘We hebben het geflikt’

Ruime meerderheid PvdA stemt in met Rutte II ... Voorzitter Spekman: Nivelleren smaakt zoet ... Wiegel krijgt koekje van eigen deeg ... Helft VVD-leden is tegen inkomensafhankelijke zorgpremie

Partijvoorzitter van de PvdA Hans Spekman verwacht geen al te grote hobbels op het partijcongres. In het AD zegt hij: ‘Nivelleren is een feest’, vanwege de ‘aanpak van het snelle geld’. Hij is blij dat er eindelijk iets wordt gedaan aan een eerlijker inkomensverdeling. Volgens Spekman gaan mensen met normaal salaris er juist op vooruit.

Update 20.05 uur:

Alle ministers kwamen vanavond voor het eerst bijeen voor het constituerend beraad. Daarna vertrokken ze naar het Catshuis voor een wat informeler overleg. Maandag wordt het kabinet beëdigd worden. De gebeurtenis zal voor het eerst in de geschiedenis live te volgen zijn.

Update 14.28 uur:

De leden van de PvdA hebben ingestemd met deelname aan het kabinet Rutte II. Een meerderheid op het congres ging akkoord met het regeerakkoord.

Op het moment dat ik het niet in mijn portemonnee zou voelen als de PvdA in het kabinet zit, gaat er iets niet goed. We zijn het niet meer gewend in Nederland om te nivelleren. De mensen die het goed hebben, hebben hun bestedingspatroon daaraan aangepast”, zegt Spekman in het AD.

Het PvdA-congres vindt vandaag plaats in Den Bosch. Daar kunnen leden zich uitspreken over het regeerakkoord. Het partijbestuur van de PvdA heeft besloten dat moties van leden of afdelingen die strijdig zijn met het regeerakkoord niet in stemming worden gebracht op het congres. Het congres kan wel de PvdA-fractie oproepen iets wel of niet te doen.

De meeste kritiek vanuit de partij is vooral gericht op de inkomensafhankelijke zorgpremie, maar Spekman verwacht geen toestanden zoals bij de VVD. “PvdA’ers met een hoog inkomen vinden dit allemaal geen schande. Die zeggen dat nivelleren erbij hoort. Wij geven om anderen die het moeilijker hebben.”

Mark Rutte zit er inmiddels minder frivool bij. De helft van de VVD-kiezers spreekt van kiezersbedrog vanwege de inkomensafhankelijke zorgpremie. Rutte zei gisteravond nog dat er nog ‘aan allerlei knoppen gedraaid kan worden’, maar er is flinke bezorgdheid binnen de partij.

Spekman is niet van plan de VVD uit de brand te helpen door minder te nivelleren. “Daar komen ze wel overeen”, zegt hij in het AD.

Ik zie heus wel dat ze het er zwaar mee hebben bij de VVD, maar we krijgen allemaal onze portie. Ook bij ons ligt een aantal maatregelen in het regeerakkoord zwaar op de maag: de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking, de verkorting van de WW. Dat zijn ook geen feestnummers.”

Je gaat het natuurlijk niet extra inwrijven of heel erg triomfantelijk lopen doen. Maar dat er verschillende politieke overtuigingen zijn bij het gemiddelde VVD-lid en het gemiddelde PvdA-lid lijkt me helder.”

Wel haalt Spekman flink uit naar VVD-prominent Wiegel. Dat de naam Den Uyl de afgelopen week vaak viel doet hem deugd.

Als klein jongetje zat ik bibberend voor de televisie te kijken of Den Uyl het werd op Hans Wiegel. Op mijn 6de had ik al een enorme hekel aan Wiegel. Gewoon intuïtief. Wij hadden het thuis niet breed. Den Uyl was mijn held, die kwam op voor mensen zoals wij.”

Verder in het interview noemt hij Wiegel een ‘lobbyist van de zorgverzekeraars’.

Ja! Ik kan er niets aan doen. Het zit zo diep in mijn lichaam. Het is buitengewoon irritant dat die man door niemand wordt weersproken, ook niet door journalisten.”

Samsom heeft zich inmiddels ook uitgesproken tegen de opschudding die gisteravond ontstond. Volgens een berekening van RTL Nieuws zou de koopkracht van de middeninkomens dalen met 20 procent. De PvdA-leider hekelt die ‘bangmakerij’. Vanaf 70.000 euro gaan mensen iets meer betalen. Stellen die samen 140.000 euro verdienen, betalen per persoon 225 euro per maand meer, aldus Samsom. De last ligt daarbij volgens hem op de sterkte schouders. Ook Spekman vindt het heel redelijk:

Waarom moet ik medelijden hebben met die mensen? Als we vinden dat die niet hoeven in te leveren voor mensen met een normaal salaris van 35.000 euro of minder, dat weer ik het ook niet meer.

In een interview in de Volkskrant zegt Wouter Bos over het regeerakkoord:

Een van de centrale assen onder dit akkoord is dat Samsom en Rutte hebben gezegd: we bezuinigen grofweg zoveel als de VVD wil, maar we verdelen de lasten grofweg op de manier zoals de PvdA wil.”

AD: ‘Zorgplan is uitstekend. Nivelleren is een feest’

NOS: Samsom hekelt bangmakerij premies

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (261)