Laatste update 16:36
22

OM eist werkstraf tegen ‘verzetsploeg’ Woerden

In oktober vorig jaar bestormde een aantal mannen een noodopvang voor asielzoekers in Woerden. De knokploeg plande volgens het OM de aanval van tevoren in een WhatsAppgroep. Dat de aanval van tevoren tot in detail was gepland en dat ze zeer kwade bedoelingen hadden, staat volgens het OM dan ook buiten kijf. Daarom eist het 180 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke celstraf tegen hen.

De zes verdachten die tot nu zijn voorgeleid blijven volhouden dat het de bedoeling was een vreedzame demonstratie te houden, maar wie de WhatsAppgroep erop naslaat, krijgt een ander beeld. Met teksten als ‘dood aan de moslims’ en ‘on my soldiers, its war’. Bovendien kwamen de zogenoemde demonstranten opdagen met o.m. eieren in hun zakken en illegaal vuurwerk. Toch blijven ze volhouden dat ze vreedzaam wilden demonstreren. Tja.

Ook de aanklaagster gelooft niets van wat de mannen nu in de rechtbank beweren. Niet alleen de WhatsApp-berichten zijn daar het bewijs van, maar ook de manier waarop ze zich kleedden:

Het was wel degelijk een voorbereid plan. De verdachten hebben zich als lid van de groep gemanifesteerd door zich op dezelfde manier onherkenbaar uit te dossen.

Andere berichtjes in de WhatsApp: ‘We pakken de tyfus-apen’, ‘Gaan we meteen door de hekken?’ en ‘Wie maakt de rookbommen?’

In die groep werd bovendien ook een vluchtroute afgesproken.

Tel daarbij op dat de verdachten weliswaar spijt hebben geuit, maar niet naar de 150 vluchtelingen die op dat moment in de opvang zaten. De verdachten zijn vooral rouwig dat ze hun baan kwijt zijn geraakt.

De Volkskrant schetst wat zich in oktober vorig jaar heeft afgespeeld:

Laat op de avond van 9 oktober worden in Woerden 148 vluchtelingen, onder wie 50 kinderen, die tijdelijk in sporthal Snellerpoort verblijven, opgeschrikt door een keiharde knal. Een nitraatbom wordt afgestoken, de kozijnen trillen. Dranghekken worden omgegooid en er wordt illegaal vuurwerk en eieren naar de hal en de beveiligers gegooid. De kinderen huilen, veel vluchtelingen willen de noodopvang ontvluchten.

Dagblad Trouw over de verklaring van een bewaker:

Een van de slachtoffers, een beveiliger, gaf een aangrijpende verklaring. Hij vertelde dat hij en een collega in de auto een kopje koffie aan het drinken waren. Het was koud en donker. Opeens stormden uit het niets meer dan twintig mannen op hen af en werd hun auto belaagd. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken. De beveiliger stapte uit en vertelde hoe het vuurwerk vlakbij hem ontplofte. ’s Avonds voelde het alsof er sigarettenpeuken op zijn benen waren uitgedrukt. Maar wat de mannen precies wilden aanrichten is onduidelijk.

De verdachten doen de door hun gestuurde berichten af als ‘mannenpraat’, ‘stoerdoenerij’ en ‘grapjes’. De advocaat van de mannen, Anne-Marie van Ginniken meent dat haar cliënten geen racisten zijn:

Het is elkaar opnaaien met stoere teksten, baas boven baas. Sommige teksten zijn niet heel erg smaakvol, maar het zijn geen racisten. Veel van mijn cliënten hebben vrienden van buitenlandse afkomst.

De uitspraak van de rechter in donderdag over twee weken.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)