Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

We moeten zelf ons vuilnis gaan wegbrengen

  •  
25-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
260 keer bekeken
  •  
vuilniszak_01.jpg
Afval scheiden nieuwe stijl… in steeds meer gemeenten wordt geen restafval meer opgehaald, maar alleen gescheiden afval
Om de doelstellingen van het ministerie van Milieu te halen, stoppen steeds meer gemeenten met het ophalen van restafval. Alleen het gescheiden afval wordt dan nog op gehaald en de rest moeten de inwoners zelf wegbrengen.
De NOS schrijft dat het aantal gemeenten dat de nieuwe manier van afval ophalen toepast groeit. Deze methode heet ‘omgekeerd inzamelen’ en houdt in dat je grijze vuilniszak niet langer voor de deur kan zetten, maar zelf weg moet brengen. Alleen papier en plastic wordt nog voor de deur opgehaald.
Volgens de deelnemende gemeenten zou dit leiden tot betere afvalscheiding en dat is nodig, want het rijk wil dat er meer afval wordt gerecycled. Het idee is dat inwoners meer gaan scheiden omdat ze dan minder vaak grijs afval hoeven weg te brengen naar de daarvoor gemaakte containers.
De hoeveelheid restafval in de gemeenten die al omgekeerd inzamelen daalde volgens het artikel van 50 naar 25 procent.
Niet in alle gemeenten verloopt de invoering vlekkeloos. In Woerden mislukte het probleem jammerlijk en moest de gemeenteraad de proef stoppen na protest van de inwoners. In Zeist wordt ook niet onverdeeld enthousiast gereageerd. Een bewoonster van Zeist vraagt zich af hoe ver ze dan met haar afval moet sjouwen. Volgens de wethouder van Zeist zouden inwoners niet meer 350 meter  hoeven te lopen naar een ondergronds inzamelpunt.
Ook op Twitter vragen mensen zich af waar je je restafval dan naartoe moet brengen en of dat wel voor iedereen te doen is. Vooral voor ouderen zou dit moeilijk zijn. Twitteraar Martijn Jansen :
Omgekeerd afval inzamelen haaks op zelfstandig blijven wonen. Met de rollator de vuilnis ver weg brengen.
Aan de andere kant scheiden we nu ook al jaren glas en papier en sinds 2009 staan in heel Nederland containers voor plastic afval. De manier waarop ons afval wordt ingezameld wordt alleen maar omgedraaid. Achteraf scheiden Niet alle gemeenten in Nederland voelen iets voor de nieuwe manier van afval ophalen. In Friesland hoeven burgers zelfs helemaal geen afval te scheiden. Daar wordt het afval achteraf gescheiden in de fabriek. Volgens afvalverwerkingsbedrijf Omrin is dat effectiever. In 2013 werd op deze manier 40 kg per huishouden per jaar nagescheiden terwijl dat in gemeente met bronscheiding 20 kilo was, beweert Omrin. Ook Rotterdam doet aan het achteraf scheiden van afval.
Binbang Om beter en makkelijker afval te kunnen scheiden worden steeds slimmere trucs bedacht. Zo kwam een groep jonge ondernemers met het idee voor een nieuw soort afvalscheidingsbox: de Binbang. Via crowdfunding haalden ze geld bij elkaar om hun plannen uit te voeren en binnenkort wordt hun systeem in productie genomen. Kijk hier het filmpje:
CC foto: Bas Boerman

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.