Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'We vatten het eerst niet persoonlijk op, maar een Iraniër komt er dus niet zomaar in'

  •  
18-11-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
483 keer bekeken
  •  
Roshani4-300.jpg
Inburgeringskandidaat Vahid wordt door het Rijk aan het lijntje gehouden
De Rotterdamse Linda en haar Iraanse -inmiddels echtgenoot- Vahid willen samen in Nederland komen wonen. Ze ontmoetten elkaar op vakantie, trouwden heel snel en willen verder aan hun toekomst bouwen. Maar ze voelen zich tegengewerkt door de overheid. “Dit is de ultieme consequentie van het ontmoedigingsbeleid”, aldus Linda.
Linda (33) is grafisch ontwerper, haar man Vahid (29) is professioneel kickbokser. Ze vertellen in De Volkskrant wat ze allemaal hebben gedaan toen ze besloten dat Vahid na hun huwelijk in Nederland zou komen wonen.
RTEmagicC_Roshani3-300.jpg
Dit is hoe het ontmoedigingsbeleid in de praktijk eruit ziet
Eerst vraag je een toeristenvisum aan. Dat is de snelste manier om iemand (tijdelijk) hier te krijgen. Dat zou je binnen twee weken moeten kunnen regelen, maar bij Vahid duurde het zes maanden. Linda legt aan Joop uit hoe dat kwam:
We moesten heel intieme vragen beantwoorden. ‘Wanneer hebben jullie elkaar ontmoet? Waar was dat?’ Ze vragen nog net niet wanneer we voor het eerst hebben gezoend.”
Ook stuurde Linda persoonlijke foto’s van haar op bezoek bij haar schoonfamilie in Iran, om maar te bewijzen dat ze het serieus meenden met z’n tweeën en dat het geen schijnhuwelijk was.
“Uiteindelijk werd de aanvraag afgewezen om redenen die niet klopten, die niet eens op Vahid van toepassing waren. We hebben een advocaat in moeten huren om het aan te vechten. Heel lang wilden we het niet persoonlijk opvatten, maar op een gegeven moment krijg je door dat ze gewoon de vaart eruit willen halen. Want iemand uit Iran, daar lopen ze niet hard voor.”
Examen in Teheran
Vahid krijgt na 6 maanden dus eindelijk een toeristenvisum waarmee hij drie maanden in Nederland mag blijven. Als die voorbij zijn, wil hij het inburgeringsexamen  à 350 euro afleggen. Daarvoor  moet je in het land van herkomst zijn. Dus wil Vahid op 10 november in Teheran examen doen. Hij kan dan van daaruit doorvliegen naar Japan voor een paar wedstrijden die veel geld opleveren. Vahid moet natuurlijk ook aan een bepaalde inkomenseis voldoen als hij Nederland binnen wil komen.
Maar ze horen niets van het Rijk over het examen. Dus belt Linda de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), die de inburgeringsexamens afneemt, maar ze krijgt steevast het antwoord ‘we kunnen niets doen’. 
Er was niets geregeld voor het examen toen Vahid naar Iran vertrok. Nu zit hij in Japan voor werk.
Ik wil hem graag opzoeken in Japan, anders zien we elkaar misschien maanden niet. Ook willen we onze huwelijksdag in januari samen vieren. Maar het is onzeker, wie weet moet hij op stel en sprong naar Teheran als het examen opeens geregeld is. Maar we kunnen niet heen en weer blijven reizen. Het geld groeit ons niet op de rug.” 
Het laatste wat Linda en Vahid gehoord hebben is een mevrouw die ze weer via het algemene nummer van de Rijksoverheid, 1400, aan de telefoon kregen. Zij ging wel achter hun zaak aan, maar moet een week later helaas meedelen dat het examensysteem niet goed functioneert. Wanneer ze dan weer iets horen? Dat wordt waarschijnlijk pas na de feestdagen. 
Woordvoerder
Een woordvoerder van Minister Asscher zegt tegen de Volkskrant dat hij in de Tweede Kamer heeft toegezegd individuele gevallen, als daar aanleiding voor is, te zullen helpen met maatwerk.
We zijn benieuwd hoe lang het nog duurt voordat Vahid zijn examen mag afleggen, laat staan hoe lang het duurt voordat hij een permanente verblijfsvergunning krijgt.
Cc-foto’s: Linda Roshani

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.