5

We weten nog steeds niks van de AIVD, maar er is wel gelachen

AIVD houdt online 'vragenuur' via #HalloAIVD, dag nadat NYPD-Twitteractie keihard faalt

De New Yorkse politie (NYPD) dacht een ludieke actie op te zetten en met de tijd mee te gaan door gebruik te maken van de sociale media Twitter en Facebook. De politie riep op twitter op iedereen op foto’s te tweeten met de hashtag #myNYPD. De actie was bedoeld om een meer vriendelijk gezicht van de politie-eenheid te tonen. Dat pakte op zijn zachtst gezegd minder goed uit. En nu kondigt in Nederland de AIVD een twittervragenuurtje aan. Dat lijkt haast niet goed te kúnnen gaan.

Updates onderaan De NYPD tweette:

Heb je een foto met een politieman? Tweet de foto met de hashtag #myNYPD’.

Aanvankelijk leek er nog niets aan de hand. De eerste foto’s waren van mensen die heel amicaal met agenten poseerden. Maar al snel namen de tweets een andere wending. Vooral foto’s met bruut politiegeweld inclusief weinig fraaie commentaar op de politie-eenheid, deden de ronde. Onze eigen geheime veiligheidsdienst, de AIVD, gevolgd door amper 5000 tweeps, volgt de NYPD woensdag met een campagne. Van 14.00 tot 15.00 uur is het online vragenuurtje. “Altijd al iets willen weten over ons werk? Morgen tussen 14.00 – 15.00 uur Twittervragenuur, via #halloAIVD”, laat de veiligheidsdienst weten. De kans dat ook deze actie niet goed uit zal pakken, is nu al groot. Zo tweet Alex Ringeling:

Aangezien ik vanmiddag druk ben hier vast mn enige belangrijke vraag, @aivd. WAAROM MAG IK AL TIEN JAAR MIJN DOSSIER NIET INZIEN? #halloAIVD”

Wouterse Pieterse tweet:

Moeten jullie ook schaterlachen als het gaat over ‘democratische controle van de geheime dienst’ ? #halloAIVD

Joachim Nolten:

Mijn vraag staat in een geopend tekstbestand op mijn Mac. Jullie komen er wel uit.#halloAIVD.”

Update 16.00 uur: Zoals verwacht liep het inderdaad storm met de lollig bedoelde tweets die aan #HalloAIVD werden gericht, maar bleven de serieuze vragen ver achter. Niet heel gek gezien het feit dat de AIVD aan een geheimhoudingsplicht is gebonden. Op serieuze en prangende vragen van nationaal belang mag er dus helemaal geen antwoord worden gegeven. Desalniettemin was Twitter er een middagje zoet mee. En het imago van de AIVD lijkt er ook niets mee te hebben geleden.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)