Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'We zijn te ver gegaan'

  •  
01-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kerry_300_01.jpg
Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry erkent doorgeslagen spionagedrift
De Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vindt dat de afluisterpraktijken van zijn land te ver zijn gegaan. In een nog niet eerder vertoonde distantiëring van de praktijk legde hij uit dat inlichtingendiensten te veel op de ‘automatische piloot’ opereerden.
Hij verklaarde in een video-gesprek op de Open Government Partnership conferentie dat de methodes uit de hand zijn gelopen “omdat de technologie er was en de mogelijkheid er was”. Kerry beloofde dat er, bij een reeds eerder aangekondigde evaluatie van de afluisterpraktijken, grondig naar de methodes zal worden gekeken en dat sommige in de toekomst niet meer toegepast zullen worden.
Kerry stelde verder dat er geen ‘onschuldige’ burgers slachtoffer worden van afluisterpraktijken en dat er veel aanslagen mee zijn voorkomen. Volgens de minister overdrijven media de praktijken in hun berichtgeving.
Video over afluisterpraktijken vanaf 26:00
Ondertussen lijkt de irritatie tussen de regering en de top van de inlichtingendiensten op te lopen. Kerry en Obama hebben in doen voorkomen alsof de diensten op eigen houtje opereerden. De Guardian citeert generaal Keith Alexander, hoofd van de NSA, die donderdag verklaarde dat buitenlandse politici werden afgeluisterd op verzoek van Amerikaanse diplomaten.
>
cc-foto: Chuck Hagel

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.