46

‘We zijn te ver gegaan’

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry erkent doorgeslagen spionagedrift

De Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vindt dat de afluisterpraktijken van zijn land te ver zijn gegaan. In een nog niet eerder vertoonde distantiëring van de praktijk legde hij uit dat inlichtingendiensten te veel op de ‘automatische piloot’ opereerden.


Hij verklaarde in een video-gesprek op de Open Government Partnership conferentie dat de methodes uit de hand zijn gelopen “omdat de technologie er was en de mogelijkheid er was”. Kerry beloofde dat er, bij een reeds eerder aangekondigde evaluatie van de afluisterpraktijken, grondig naar de methodes zal worden gekeken en dat sommige in de toekomst niet meer toegepast zullen worden.

Kerry stelde verder dat er geen ‘onschuldige’ burgers slachtoffer worden van afluisterpraktijken en dat er veel aanslagen mee zijn voorkomen. Volgens de minister overdrijven media de praktijken in hun berichtgeving.

Video over afluisterpraktijken vanaf 26:00

Ondertussen lijkt de irritatie tussen de regering en de top van de inlichtingendiensten op te lopen. Kerry en Obama hebben in doen voorkomen alsof de diensten op eigen houtje opereerden. De Guardian citeert generaal Keith Alexander, hoofd van de NSA, die donderdag verklaarde dat buitenlandse politici werden afgeluisterd op verzoek van Amerikaanse diplomaten.

>

John Kerry admits: some US surveillance has gone too far

cc-foto: Chuck Hagel

Geef een reactie

Laatste reacties (46)