Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Webmail en ledenadministratie Piratenpartij gehackt

  •  
24-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
Piratenpartij.jpg
Website tijdens algemene ledenvergadering gehackt ... Doel van de hacker is nog niet duidelijk
De Piratenpartij gaat mogelijk aangifte doen vanwege het hacken van de website waarbij meerdere gegevens zijn gedownload. Tijdens de algemene ledenvergadering afgelopen zondag, heeft een indringer zich toegang verleend tot de datebases van de webmail en de ledenadministratie.
Na de hack is de site enige tijd offline geweest. Leden worden nu ingelicht en gevraagd hun wachtwoord uit voorzorg te veranderen. De gevolgen van de hack worden onderzocht.
“Het bestuur is momenteel bezig om alles uit te zoeken”, zegt Dirk Poot tegen Tweakers, die in 2012 lijsttrekker was van de partij. “Maar het lijkt er op dat de hacker informatie heeft gehaald uit meerdere databases.”
RTEmagicC_Piratenpartij_01.jpg
Poot vertelt aan Joop.nl dat zondag de website ineens offline was. Toen werd al snel duidelijk dat het om een hack ging, want de gehele database van de site was verdwenen. Onderzoek moet nu uitwijzen wat het doel was van de hacker. Ging het om een aanval om de beveiliging van piratenpartij.nl te testen of was de hacker er op uit informatie te stelen? 
Databeveiliging is een belangrijk onderdeel op het programma van de Piratenpartij. Poot vertelt dat er nog geen aangifte is gedaan, maar dat dit mogelijk wel gedaan wordt: “Als we de oorzaak weten, kunnen we ook gericht aangifte doen”.
De Piratenpartij staat niet geheel defensief tegenover hackers. In het verleden reageerde de partij onder andere fel op de beveiliging van Diginotar, het bedrijf dat Digi-D voor privé-gegevens van burgers beveiligt. Die bleek toen niet goed beveiligd. Poot vindt dat hackers die een slechte beveiliging aantonen, dan ook niet vervolgd moeten worden. “Hackers die bewust hacken om informatie te delen, moeten dat wel”, aldus Poot.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.