Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Website zendt duizenden babyfoon- en beveiligingsbeelden uit

  •  
20-11-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
cam2-300.jpg
Ruim 1500 livestreams uit Nederland op Russische website … Beelden van onder andere woon- en slaapkamers … Privacywaakhonden: beveilig uw camera's beter
De Russische website toont duizenden live webcambeelden uit onder meer Nederland, de VS, het Verenigd Koninkrijk, Kenia en Pakistan. De makers van de site stuurden de link naar privacywaakhonden, naar eigen zeggen om hen te attenderen op gebrekkig beveiligde camera’s. Veel mensen wijzigen het wachtwoord van hun webcam niet, waardoor er makkelijk op in te breken is.
Webcams voor privégebruik, zoals babyfoons, kunnen door gebruikers online gevolgd worden. Door de webcam thuis op internet aan te sluiten, kun je via een wachtwoord op de camera op afstand inloggen. Maar de standaardwachtwoorden die de fabrikanten aan het apparaat meegeven, worden vaak niet gewijzigd. Op deze manier konden Russische hackers op duizenden webcams inloggen. 
Het Chinese merk Foscam kwam het meest voor op de lijst met gehackte webcams, daarna camera’s van Linksys en Panasonic. De bedrijven zeggen hun klanten bij huidige modellen erop te wijzen dat ze hun wachtwoord moeten aanpassen. 
Veel media noemen de link naar de website niet, om verspreiding van de beelden te voorkomen. Privacywaakhonden hebben de makers gevraagd de website offline te halen, nu de boodschap duidelijk is. 
Cc-foto: mrplough

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.