1

Website zendt duizenden babyfoon- en beveiligingsbeelden uit

Ruim 1500 livestreams uit Nederland op Russische website … Beelden van onder andere woon- en slaapkamers … Privacywaakhonden: beveilig uw camera's beter

De Russische website toont duizenden live webcambeelden uit onder meer Nederland, de VS, het Verenigd Koninkrijk, Kenia en Pakistan. De makers van de site stuurden de link naar privacywaakhonden, naar eigen zeggen om hen te attenderen op gebrekkig beveiligde camera’s. Veel mensen wijzigen het wachtwoord van hun webcam niet, waardoor er makkelijk op in te breken is.

Webcams voor privégebruik, zoals babyfoons, kunnen door gebruikers online gevolgd worden. Door de webcam thuis op internet aan te sluiten, kun je via een wachtwoord op de camera op afstand inloggen. Maar de standaardwachtwoorden die de fabrikanten aan het apparaat meegeven, worden vaak niet gewijzigd. Op deze manier konden Russische hackers op duizenden webcams inloggen. 

Het Chinese merk Foscam kwam het meest voor op de lijst met gehackte webcams, daarna camera’s van Linksys en Panasonic. De bedrijven zeggen hun klanten bij huidige modellen erop te wijzen dat ze hun wachtwoord moeten aanpassen. 

Veel media noemen de link naar de website niet, om verspreiding van de beelden te voorkomen. Privacywaakhonden hebben de makers gevraagd de website offline te halen, nu de boodschap duidelijk is. 

BBC: Breached webcam and baby monitor site flagged by watchdogs

Cc-foto: mrplough

Geef een reactie

Laatste reactie