20

Websites op zwart uit protest tegen SOPA-wetgeving

Duizenden bekende en onbekende websites laten vandaag zien wat Amerika met het internet wil doen: censureren

Bekende websites als Google, Mozilla, Flickr, Reddit, Wikipedia, Wired en Popurls zijn vandaag op zwart gegaan. Ze protesteren tegen het verregaande Amerikaanse wetsvoorstel om auteursrechten te beschermen en internetpiraterij aan te pakken. GroenLinks politici Judith Sargentini en Arjan El Fassad vinden dat Amerika doet wat zij landen als China verwijten: censureren.

Amerika schept grote juridische problemen voor internetdienstverleners, die aansprakelijk worden gesteld voor auteursrechtschendingen van hun gebruikers. De investeringen in nieuwe online diensten en netwerken zullen hierdoor zwaar worden geraakt”, aldus GroenLinks politici Judith Sargentini en Arjan El Fassad in een opinie op Joop.nl.

Het massale protest van vandaag richt zich tegen twee wetsvoorstellen: de SOPA en PIPA. Een hevige lobby van de entertainmentindustrie zorgde er voor dat deze wetsvoorstellen doordrongen tot de stemming. Veel bedrijven hadden zich gemakkelijk voor de wetgeving uitgesproken, maar konden de afgelopen tijd rekenen op massaal protest. Zelfs hun klanten liepen de deur uit.

De Amerikaan Matthew Inman verspreidde onderstaande viral op de website van The Oatmeal om aandacht te vragen voor SOPA. In de animatie is te zien hoe Oprah samen Jesus en een geit op een jetski de benen neemt. Als de SOPA wet van kracht zou zijn, zou de website offline gehaald worden omdat op de plaatjes die Inman gebruikt auteursrechten rusten.


Wikipedia, Reddit, Wired en Popurls gebruiken andere creatieve manieren om hun gebruikers bewust te maken van SOPA.  

Reddit:

Popurls:

Wikipedia:

Wired:

Geef een reactie

Laatste reacties (20)