5

Webwinkels zo lek als een mandje

Webwinkelkeurmerk geen veiligheidsgarantie … Bij één of de vijf sites zijn klantendatabase zichtbaar voor hackers … Fraude internetbankieren neemt wel af

Databases van twaalf door keurmerk gecertificeerde webwinkels zijn zo lek als een mandje. Hackers kunnen gemakkelijk toegang krijgen tot de persoonlijke gegevens van klanten, zo blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Digisafe.

In opdracht van NRC onderzocht Digisafe de veiligheid van thuiswinkelsites die zijn aangesloten op de drie grote webwinkelkeurmerken. Dat zijn thuiswinkel.org, keurmerk.info en qshops.org. Van de zestig willekeurig gekozen websites bevatte de helft beveiligingslekken. Bij één op de vijf sites is de klantendatabase voor hackers zichtbaar.

Websites van webwinkelkeurmerken zijn zelf vaak ook onveilig. Van de websites van dertien verschillende keurmerken hadden slechts vijf geen beveiligingslekken. Jasper Weijts van Digisafe in NRC:

Bij een aantal is het zo ernstig dat je de gegevens van de aangesloten bedrijven er zo uit kunt trekken.”

Nederland telt zon 30.000 tot 40.000 webwinkels die gezamenlijk een record aan omzet draaien. In 2011 lag hun omzet op 9 miljard euro, in 2012 was dat 9,8 miljard euro. Zo blijkt uit de halfjaarlijkse Thuiswinkel Markt Monitor die vandaag wordt gepubliceerd.

Banken lijken hun websites wel steeds beter te beveiligen. De fraude met internetbankieren is gedaald tot tien miljoen euro. NOS meldt: 

In de eerste helft van 2012 was dat 24,8 miljoen. Over heel 2012 bedroeg de fraude 34,8 miljoen, dat was 35 miljoen in 2011.

Waar internetfraudeurs vroeger nog ‘hengelde’ naar vertrouwelijke gegevens, ontwikkelen ze nu computerprogramma’s om computers van anderen binnen te dringen.

NRC: Ernstige veiligheidslekken bij webwinkels

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)