4

Wederom Chinese dissident veroordeeld

Chen Xi moet tien jaar de cel in wegens 'aanzetten tot het ondermijnen van de staatsmacht'

In China is voor de tweede keer in vier dagen tijd een prominente activist veroordeeld tot een jarenlange gevangenisstraf. Dat meldt onder meer NRC Handelsblad. Chen Xi moet tien jaar de cel in voor het ‘aanzetten tot het ondermijnen van de staatsmacht’.

Door het op internet publiceren van 36 kritische essay’s over het Chinese politieke systeem en de mensenrechtenschendingen door het Chinese regime, zou Chen Xi de staatsmacht hebben ondermijnd.

NRC schrijft over de activist:

Chen Xi voert al tientallen jaren strijd voor een democratischer China. Hij was betrokken bij de beroemde protesten op het Tiananmenplein in 1989 en werd eerder al veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk drie en tien jaar. Hij werd eind vorige maand opnieuw opgepakt.

Een andere prominente activist, Chen Wei, is afgelopen vrijdag veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf. Hij is veroordeeld vanwege het oproepen tot omverwerping van het Chinese regime. China heeft de afgelopen maanden de jacht op activisten geïntensiveerd, omdat het bang is dat de eigen bevolking, geïnspireerd door de protesten in de Arabische wereld, in opstand komt.

Geef een reactie

Laatste reacties (4)