Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Voorjaarsnota: geen extra geld voor leraren en agenten

  •  
28-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2879701167_c23a58318d_z (1)
De gevolgen van de afschaffing van de dividendbelasting worden duidelijk
De afschaffing van de dividendbelasting en het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen noopt Den Haag tot gevoelige financiële keuzes. Zo blijkt uit de voorjaarsnota die minister Hoekstra van Financiën vandaag naar de Tweede Kamer stuurt. Leraren en agenten krijgen in ieder geval vooralsnog geen cent extra, afgaande op de nota. Oplopend zijn er jaarlijks minder inkomsten uit gas, tot 900 miljoen in 2022.
Omdat het goed gaat met de economie worden de tekorten gedekt door meevallers. Zo blijken er minder AOW’ers te zijn dan verwacht, werd er minder uitgegeven bij Volksgezondheid en is er minder huurtoeslag uitgekeerd dan begroot. Dit zorgt voor in totaal ruim een half miljard aan besparingen.
Gaskraan dicht Uit de nota blijkt verder dat minister Wiebes met Shell en Exxon in onderhandeling is over compensatie voor het feit dat Den Haag de gaskraan dicht draait. Intussen heeft Shell de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) op afstand gezet en profiteren voornamelijk Britse aandeelhouders van de afschaffing van de dividendbelasting. De Groningers die achter blijven met beschadigde huizen en verzakte vloeren worden echter voorlopig weer in de wacht gezet. Wiebes liep vorige week weg uit gesprekken met belanghebbenden, vandaar dat er nog niets over Groningen is opgenomen in de voorjaarsnota.
In het regeerakkoord is afgesproken dat alles rondom het Groningse gas rechtstreeks gevolgen heeft voor de begroting. De kosten moeten elders worden verrekend op de begroting.
Cc-foto: Risastla
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.