Laatste update 17:58
62

Voorjaarsnota: geen extra geld voor leraren en agenten

De gevolgen van de afschaffing van de dividendbelasting worden duidelijk

De afschaffing van de dividendbelasting en het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen noopt Den Haag tot gevoelige financiële keuzes. Zo blijkt uit de voorjaarsnota die minister Hoekstra van Financiën vandaag naar de Tweede Kamer stuurt. Leraren en agenten krijgen in ieder geval vooralsnog geen cent extra, afgaande op de nota. Oplopend zijn er jaarlijks minder inkomsten uit gas, tot 900 miljoen in 2022.

Omdat het goed gaat met de economie worden de tekorten gedekt door meevallers. Zo blijken er minder AOW’ers te zijn dan verwacht, werd er minder uitgegeven bij Volksgezondheid en is er minder huurtoeslag uitgekeerd dan begroot. Dit zorgt voor in totaal ruim een half miljard aan besparingen.

Gaskraan dicht
Uit de nota blijkt verder dat minister Wiebes met Shell en Exxon in onderhandeling is over compensatie voor het feit dat Den Haag de gaskraan dicht draait. Intussen heeft Shell de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) op afstand gezet en profiteren voornamelijk Britse aandeelhouders van de afschaffing van de dividendbelasting. De Groningers die achter blijven met beschadigde huizen en verzakte vloeren worden echter voorlopig weer in de wacht gezet. Wiebes liep vorige week weg uit gesprekken met belanghebbenden, vandaar dat er nog niets over Groningen is opgenomen in de voorjaarsnota.

In het regeerakkoord is afgesproken dat alles rondom het Groningse gas rechtstreeks gevolgen heeft voor de begroting. De kosten moeten elders worden verrekend op de begroting.

Cc-foto: Risastla

Geef een reactie

Laatste reacties (62)