37

Weekendfilm: FEMEN de topless strijdsters tegen dictatuur

VIDEO: Russische verkiezingen ook bevlekt door protest met flair van FEMEN

De feministische Oekraïense protestgroep FEMEN is binnen korte tijd wereldwijd bekend geworden om hun topless protestacties. De mooie vrouwen protesten tegen de vrouw als sekssymbool, old-boys networks en totalitaire en dictatoriale regimes. De media houden van hen om hun manier van actievoeren, maar de dames hebben wel degelijk een interessante boodschap. De Finse televisie maakte een documentaire over de vrouwenrechtenorganisatie FEMEN.


Ook dit weekend waren de dames van FEMEN op de been om te protesteren tegen Poetin. Met geschreven leuzen op hun lichamen en spandoeken protesteerden ze tegen de aankomende president. Het is zo goed als zeker dat Poetin het stokje van Medvedev zal overnemen. Velen Russen hebben de afgelopen tijd geprotesteerd tegen zijn manier van campagne voeren. Hij zou mensen onder druk zetten om op hem te stemmen. Mensen die dat niet zouden doen zijn bang daar later voor vervolgd te worden.

In de documentaire geeft één van de oprichtster Alexandra (24) uitleg over FEMEN. De jonge Oekraïense heeft een masterdiploma politieke economie op zak, maar zag er niets in om in de ‘mannenwereld’ aan de slag te gaan. “In Oekraïne verdienen vrouwen 70 procent van het salaris van mannen”, vertelt ze. Het is één van de redenen waarom ze koos voor het activisme.

FEMEN is vooral bekend om hun ludieke manier van actievoeren. Alexandra zegt daarover.

Europese feministen gebruiken niet hun lichamen en seksualiteit om de doelen die voor hen belangrijk zijn, te bereiken. Wij gebruiken die wapens wel omdat we hopen dat over twintig jaar mensen over ons zullen praten als de mooie naakte vrouwen. Niet als de botte, kale, getatoeëerde vrouwen.

Alexandra wil met FEMEN de jonge vrouwen in Rusland en Oekraïne een nieuwe status geven.

We zijn jong, zitten vol energie en willen onze jonge borsten schenken aan het nieuwe land dat we opbouwen en waar een moderne elite tot stand moet komen. […] We zullen pas aan mannen, kinderen en familie denken als onze borsten zijn uitgezakt.

Volg de FEMEN-acties op hun Facebook.
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (37)