3

Weekendfilm: The Journey of Vaan Nguyen

Waar is het thuis van een IsraĆ«lische blogger met Vietnamese ouders?

Terwijl in Nederland de discussie over allochtoon of autochtoon wordt gevoerd alsof het over borrelnootjes gaat, laat deze documentaire zien dat de problematiek ingewikkelder ligt dan populisten beweren en politici wensen.


De ouders van Vaan Nguyen waren Vietnamese bootvluchtelingen, ze behoorden tot de eerste groep politieke vluchtelingen die in de jaren zeventig op grote schaal door Westerse landen werden verwelkomd. Op de vlucht voor het communistisch bewind in hun vaderland, emigreerden ze in 1975 op uitnodiging van de rechtse regering Begin naar Israël om daar een nieuw bestaan op te bouwen.

De vijf dochters van het gezin worden geboren en groeien op in Israël, een land dat drijft op massa-immigratie. Een van hen, Vaan, wordt een bekend blogger en dichter. Ze is mooi, jong, modieus en ze denkt en schrijft in het Hebreeuws. Toch voelt ze zich vanwege haar afkomst niet  geaccepteerd in de Israëlische maatschappij. Dan komt haar vader met het plan terug te keren naar Vietnam. In The Journey of Vaan Nguyen (2005) laat regisseur Duki Dror zien wat er vervolgens gebeurt.

Geef een reactie

Laatste reacties (3)