Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Weekers' eigen ambtenaren verzetten zich tegen zijn beleid

  •  
16-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
weekers300.jpg
Hogere ambtenaren keren zich tegen plan om aangifte van inkomstenbelasting te veranderen
Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) heeft het niet makkelijk met zijn taak. Na eerdere nederlagen, keren nu ook zijn eigen ambtenaren zich tegen zijn beleid. De vereniging van 1.500 academici van het ministerie van Financiën en de Belastingdienst bijvoorbeeld. Zij zijn het niet eens met het plan van Weekers om de aangifte van inkomstenbelasting te veranderen.
Weekers wil graag dat de aangifte soepeler en sneller wordt afgehandeld. Zo moet de Belastingdienst veel eerder met een definitief oordeel komen over een aangifte. Nu is dat drie jaar, Weekers wil naar 15 maanden toe. Maar wanneer wordt gefraudeerd, wil de staatssecretaris dat de fraudeur niet vijf jaar, maar twaalf jaar door de Belastingdienst wordt achtervolgd. 
De leden van de beroepsorganisatie, de Vereniging van Hogere ambtenaren bij het Ministerie van Financiën, VHMF, vrezen dat de plannen van Weekers ertoe zullen leiden dat de goedwillende belastingbetaler gaat opdraaien voor de kwaadwillende.
VHMF-voorzitter Erik Rutten:
Slechtwillend noemen we de belastingplichtigen die hun aangifte slordig en op of over het randje van het fiscaal toelaatbare invullen. Ons uitgangspunt is dat wie te weinig belasting betaalt, dit altijd alsnog moet doen. Anders krijgt de goedwillende buurman de rekening.
De hogere belastingambtenaren waarschuwen Weekers dat zijn plannen zullen leiden tot een niet-werkbare situatie. Om te achterhalen wat een frauderende belastingbetaler poogt te maskeren, is onderzoek nodig. De 15 maanden die Weekers de ambtenaren hiervoor wil geven, zijn te weinig.
De fiscus moet gaan bewijzen dat er sprake is van opzettelijke fraude. Dat is volgens de VHMF zeer arbeidsintesief. “De bewijsbare fraude is slechts een gering deel van het aantal onjuiste aangifte”, stellen de hoge ambtenaren. “Niet de fiscus moet verantwoordelijk zijn voor de juistheid van de aanslag, maar de burger of het bedrijf.” 
VHMF heeft een voorstel gedaan aan het kabinet, maar “‘de staats’ weigert ons voorstel te onderzoeken of er een hoorzitting over te houden”, aldus VHMF-voorzitter Rutten.
Het zit Weekers allemaal niet mee. Vorige week trok hij in de Eerste Kamer de pensioenplannen in, voordat de senaat ze kon vermorzelen. Weekers kreeg daar het verwijt dat zijn verdediging van de pensioenplannen een belediging was voor de intelligentie van de senatoren. Daarvoor was er nog het Van Rey-schandaal. Van Rey had als wethouder van Roermond de hulp van Weekers ingeschakeld in zijn poging te voorkomen dat hij overdrachtsbelasting zou moeten betalen. Ook heeft Weekers veel kritiek gehad op hoe hij om is gesprongen met de fraude met belastingtoeslagen van een bende Bulgaren. De Volkskrant: Hoge ambtenaren verzetten zich tegen beleid Weekers
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.