Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Weekers: 'Nederland belastingparadijs noemen, is eigen nest bevuilen'

  •  
15-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
weekers_300_01.jpg
Hoe Starbucks met hulp Nederlandse fiscus Britse belasting ontwijkt ... Maar Weekers blijft ontkennen
Volgens staatssecretaris Frans Weekers ‘bevuilen’ Nederlanders die constateren dat Nederland een belastingparadijs ‘het eigen nest’. Dat zei de staatssecretaris van Financiën bij Pauw & Witteman.
P&W: Weekers noemt klagen over… door Joop-nl Waarom mogen we Nederland geen belastingparadijs noemen, wilde Paul Witteman weten. Weekers verzekerde eerst dat hij een liberaal is en dat iedereen mag zeggen wat hij vindt “maar wat ik jammer vind, is als het eigen nest wordt bevuild. Kijk Nederland is geen belastingparadijs. We hebben wel een aantrekkelijk systeem van belastingverdragen. De internationale definitie van een paradijs is dat een land geen informatie verstrekt.”
Paul Witteman startte daarop een fragment van een topman van de Amerikaanse koffieketen Starbucks die verhoord wordt door een commissie van het Britse parlement. Troy Alstead zet daarin uiteen dat hij een geheime regeling heeft met de Nederlandse overheid.
Weekers bestreed de verklaring van de Starbucks-topman. “Want A: de Nederlandse fiscus maakt nooit afspraken over tarieven. We hebben een winstbelastingtarief van 25 procent. (…) En in de tweede plaats verbiedt de Nederlandse fiscus niet om te vertellen wat je fiscale positie is en alleen kan de Belastingdienst of ikzelf niet over de fiscale positie van een persoon of bedrijf spreken.”
Wel is er met volgens Weekers Starbucks gekeken naar welke tarieven het gunstigst toepasbaar zijn.
Pauw & Witteman gingen verder niet op de kwestie in maar persbureau Reuters onthulde in oktober vorig jaar hoe Starbucks met hulp van Nederland de Britse belasting ontwijkt. Daartoe worden de bonen die in Engeland verkocht worden in Nederland gebrand. Naar verluidt worden daarvoor hoge kosten berekend aan de Britse vestiging zodat die officieel verlies lijdt. Het koffiebrandbedrijf van Starbucks in Nederland maakt echter officieel maar een kleine winst, waarover belasting wordt betaald. Wat er met het verschil gebeurt en waarom dat in Nederland niet belast wordt, is onduidelijk.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.