Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Weekers: niet fiscus faalt, maar gemeenten

  •  
19-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vestia_05.jpg
Update Woningcorporaties gedwongen tot huurverhoging van vier procent, volgens hen door falen van de belastingdienst
De Belastingdienst heeft de zaakjes niet op orde met als gevolg dat woningcorporaties van zo’n 30 procent van de huurders niet weten wat ze verdienen. Bij de huurverhoging die wordt ingesteld om scheefwoners aan te pakken, krijgt die groep daarom een huurverhoging van vier procent. Ongeacht het inkomen. Het betreft 660 duizend huishoudens.
Update 19.00 Het is niet de schuld van de fiscus dat woningcorporaties de inkomensgegevens van enkele honderdduizenden huurders niet op kunnen vragen, zegt staatssecretaris Frans Weekers van Financiën vrijdag na afloop van de ministerraad. “Voor zover ik heb kunnen laten nagaan, ligt de fout niet bij de fiscus.”
Volgens Weekers komen de problemen doordat gemeenten onvoldoende of verkeerde informatie doorgeven, zo meldt de Volkskrant.
Ook zijn woningcorporaties soms zo vaak gefuseerd dat ze de verkeerde codes gebruiken om informatie op te vragen bij de Belastingdienst.
Eerder De Volkskrant maakte een inventarisatie en meldt dat het de Belastingdienst definitief niet is gelukt om verhuurders tijdig de inkomensgegevens te verstrekken die nodig zijn om op 1 juli de inkomensafhankelijke huurverhoging door te voeren. Eerder trokken de corporaties en de koepelvereniging Aedes nog aan de bel. Enkele corporaties zouden de gegevens helemaal niet kunnen opvragen omdat ze de inlogcode van de website van de Belastingdienst niet tijdig ontvingen, andere corporaties misten 10 tot 30 procent van de gegevens.
Zonder de inkomensverklaring van de Belastingdienst kunnen de corporaties geen extra huurverhoging opleggen. De huur mag dan maximaal vier procent worden verhoogd. Als de verhuurder wel weet in welke categorie de huurder valt, mag de huur met 4,5 procent omhoog wanneer de huurder meer verdient dan 33.614 euro. Huurders met een gezinsinkomen van 43.000 of meer, kunnen een huurverhoging van 6,5 procent tegemoet zien.
De Volkskrant schrijft naar aanleiding van de inventarisatie:
De Volkskrant nam contact op met de 50 grootste woningcorporaties van ­Nederland, met de vraag wat ze op 1 juli gaan doen. 46 corporaties reageerden. Uit hun antwoorden blijkt dat de inkomensafhankelijke huurverhoging willekeurig wordt toegepast. 27 corporaties voeren de inkomensafhankelijke huurverhoging gedeeltelijk in, namelijk alleen voor de huurders van wie ze het inkomen weten. De rest van hun huurders heeft geluk: zij krijgen de minimumverhoging van 4 procent, ongeacht hun inkomen.”
Slechts vier corporaties hebben alle inkomensgegevens op tijd ontvangen en voeren de wet volledig uit. De overige 15 hebben besloten af te zien van de inkomensafhankelijke huurverhoging. Een aantal corporaties overweegt de gederfde huurinkomsten te verhalen op de staat. De woningcorporaties kunnen het extra geld dat met de huurverhoging zou worden opgehaald goed gebruiken, omdat ze dit jaar een verhuurdersheffing van 1,7 miljard euro aan het Rijk moeten betalen.
Trouw schrijft dat de Belastingdienst toegeeft dat er iets fout is gegaan bij de data-aanlevering.
cc-foto: Gerard Stolk

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.