Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Weekers stelt btw-verhoging op tickets een half jaar uit

  •  
21-12-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
tickets.jpg
UPDATE: Kox trekt verzoek om met Rutte in debat te gaan in ... Weekers schuift btw-verhoging op tickets toch door naar juli
De senatoren in de Eerste Kamer willen premier Rutte aan de tand voelen om het feit dat hij de mening van de Tweede Kamer boven die van de Eerste Kamer plaatst. Volgens SP-senator Tiny Kox heeft Rutte dit gedaan in de discussie rond de btw-verhoging voor de podiumkunsten.
Kox spreekt van een ‘nieuwe doctrine’. Hij wil met Rutte de verhoudingen tussen het kabinet en de Eerste en Tweede Kamer bespreken. Het verzoek is inmiddels bij Rutte beland die momenteel op kerstvakantie is.
De Eerste Kamer wil dat wordt afgezien van de btw-verhoging op theater- en concertkaartjes. Het kabinet weigert dit omdat ze daarvoor geen ruimte ziet wegens de verhoudingen in de Tweede Kamer. Staatssecretaris Frans Weekers (Financien) zegt geen alternatieven te kunnen vinden en dat VVD, CDA en PVV zich allemaal moeten zien te vinden in een dergelijk initiatief.
Update 15.15
Rutte treedt dinsdag aan het eind van de middag in de debat met de Eerste Kamer. Dat meldt nu.nl
Update 16.15 Het kabinet is bereid om de invoering van de btw-verhoging op de theater- en concertkaartjes met een half jaar te verlengen. Dat heeft staatssecretaris Weekers dinsdagmiddag gezegd in de Eerste Kamer. De verhoging van de btw gaat nu in september in wanneer het nieuwe theaterseizoen start. Vanochtend weigerde Weekers enkele ruimte te geven om de btw-verhoging later dan 1 januari 2011 in te laten gaan.
Update 17.25 Tiny Kox heeft zijn verzoek om met Rutte in debat te gaan ingetrokken nu het kabinet toch ruimte geeft en de btw-verhoging met een half jaar uitstelt. Uit die beslissing blijkt dat het kabinet toch naar de Eerste Kamer luistert, meent Kox. “Nu staat het vast dat als de Eerste Kamer iets vraagt de regering niet naar de overkant (Tweede Kamer, red.) loopt om te vragen of iets mag”, meldt de SP’er tegen Trouw.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.