37

Weekers update: omvang fraude ruim 95 miljoen

Rekenkamer waarschuwde Weekers meermalen ... Structurele onderbezetting bij toezicht op fraude met toelagen

De Algemene Rekenkamer heeft staatssecretaris Weekers sinds hij in 2010 aantrad keer op keer gewezen op de specifieke frauderisico’s van het toeslagensysteem van de Belastingdienst. De controleur van de rijksfinanciën waarschuwde onder meer voor ‘spookbewoning’. Daarmee krijgt iemand alleen op grond van zijn inschrijving in het bevolkingsregister een huurtoeslag.

Dat onderzocht de Volkskrant. De rekenkamer constateert al zeven jaar een tekort aan capaciteit bij het toezicht op misbruik bij toelagen. De Belastingdienst heeft de nieuwe taak volledig onderschat. Achtereenvolgende ministers en staatssecretarissen van Financiën hebben de door de Rekenkamer geconstateerde problemen en risico’s steeds erkend. ‘We kunnen niet anders, te weinig belastingambtenaren’ was steevast hun repliek.

Het probleem is volgens de Rekenkamer te wijten aan de door de politiek gekozen manier van werken, eerst de toeslag verstrekken en daarna te kijken of die toekenning terecht is. Dinsdag moet Weekers zich in de Kamer verantwoorden over de grootschalige fraude. 

Update:
Vandaag werd bekend dat het totale fraudebedrag is opgelopen tot ruim 95 miljoen euro. De Volkskrant bericht:

Door fraude met toeslagen is ruim 95 miljoen euro ten onrechte uitgekeerd. Sinds 2006 zijn 505 fraudegevallen aan het Openbaar Ministerie (OM) voorgelegd. Daarvan leidden er 295 tot vervolging, de rest wordt afgehandeld door de Belastingdienst. Dat heeft staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) vrijdag geantwoord op vragen van Kamerleden. Het bedrag van 95 miljoen euro wordt teruggevorderd, maar Weekers waarschuwt dat dit slechts deels zal lukken.

Lees ook: Kritiek op jokkende Weekers zwelt aan.

Geef een reactie

Laatste reacties (37)