23

Weekers weet het weer niet

Staatssecretaris niet op de hoogte van informatie over belastingparadijzen

Een internationaal samenwerkingsverband van journalisten, waaronder die van het Nederlandse dagblad Trouw, wist onlangs de hand te leggen op een enorme hoeveelheid gegevens over bedrijven en particulieren die belasting ontduiken via overzeese constructies. Weekers vroeg bij Trouw de gegevens op maar kreeg nul op rekest. Vervolgens schreef hij een brief aan de Kamer maar die blijkt onjuiste informatie te bevatten.

Trouw (betaalde toegang) schrijft:

Volgens de brief aan de Kamer zou Weekers zich onder meer hebben gemeld in Washington en Londen. Maar volgens Weekers hadden ook die landen geen toegang tot de gegevens. Nu blijkt dat de data daar wel lagen. Het ministerie van financiën was gisteren niet in staat te reageren.

Het gaat om documenten en emails van twee grote trustkantoren die voor hun vermogende klanten onder meer op de Britse Maagdeneilanden, de Kaayman eilanden en in Maleisië financiële offshore-constructies hebben opgezet. In sommige gevallen zijn die vennootschappen opgericht om belasting te ontwijken of te ontduiken.

De staatssecretaris, die vaker in opspraak komt omdat hij niet op de hoogte is van relevante informatie, kwam zaterdag met een aanvulling, meldt het AD:

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) heeft contact opgenomen met de Amerikaanse belastingdienst. Hij wil inzage in een databestand over mensen en bedrijven die hun geld hebben gestald in belastingparadijzen om de fiscus te ontwijken. Dat meldt zijn woordvoerder zaterdag. (…) Nederlanders die op de lijst voorkomen, kunnen rekenen op actie van de staatssecretaris.

De groep van rijke industrielanden G7 meent dat er gezamenlijk actie moet worden ondernomen tegen belastingparadijzen. Dat verklaarden de ministers van financiën na afloop van een 2-daagse conferentie van ministers en directeuren van centrale banken. 

Business Week: G-7 Agrees to Step Up Fight Against Global Tax Avoidance

Geef een reactie

Laatste reacties (23)