10

Weekers wil belastingvoordeel voor grootverbruikers water

Eerste aanpassing Herfstakkoord ... Kamermeerderheid wil industriële grootverbruikers ontzien

Het kabinet wil de hoogte van de waterbelasting beperken, zodat een kleine groep industriële grootverbruikers geen financiële problemen ondervindt. Dat zei staatssecretaris Weekers maandag in de Tweede Kamer. Een meerderheid van de Kamer had vorige week bezwaar gemaakt tegen zijn plannen voor leidingwaterbelasting.

Het is ook meteen de eerste aanpassing van het Herfstakkoord dat, zoals de naam al suggereert, nog maar amper een maand oud is. In Weekers nieuwe voorstel wordt geen verschil gemaakt tussen drinkwater en gefilterd industriewater, meldt nieuwssite NU.nl. Er komt een plafond van 100 duizend kubieke meter, daarboven hoeft geen belasting te worden betaald. De opbrengst van de maatregel blijft 205 miljoen euro, maar hoeft daar niet boven te komen.

De Volkskrant (betaalde toegang) schrijft dat hierdoor industriële reuzen als Tata Steel niet tien miljoen euro aan belasting hoeven te betalen, maar slechts een nauwelijks voelbaar bedrag van maximaal 33 duizend euro. Toch zegt Weekers dat hij het belangrijk vindt dat in zijn aangepaste voorstel nog wel een prikkel voor grote bedrijven zit om zuiniger met water om te gaan.

Lobby
Toen de grootwaterverbuikers zich geconfronteerd zagen met een belastingaanslag die hen een geschatte 100 miljoen euro per jaar kosten, lieten ze luidkeels van zich horen. De Tweede Kamer bleek niet ongevoelig voor deze lobby. Een meerderheid van de Kamer sloot zich aan bij de ‘noodoproep’ van de bedrijven.
Het nieuwe voorstel van staatssecretaris Weekers kan de Kamer echter nog niet helemaal bekoren. Een maximum van 33 duizend euro vindt de Kamer wel weer erg laag, schrijft NU.nl, en ook de Kamer vindt het belangrijk dat bedrijven worden gestimuleerd om zuiniger te doen met water. Een meerderheid wil dat Weekers ook nog onderzoekt of het niet toch beter is om helemaal geen plafond in te voeren, maar wel twee verschillende tarieven. Een voor ‘gewoon’ gebruik van water en een voor industrieel gebruik. Weekers heeft toegezegd dat hij dit gaat bekijken.

NU.nl: Weekers bereid waterbelasting te maximeren

Foto-cc: Raymond Klaassen

Geef een reactie

Laatste reacties (10)