44

Weekers zet Trouw ‘onder druk’ om data belastingontduikers

D66-Kamerlid Koolmees: 'De politiek die journalisten ter verantwoording roept. Dan gaan bij mij meteen alle stoplichten op rood'

Staatssecretaris Frans Weekers van financiën oefent drukt uit op Trouw om gevens hebben over belastingvluchten van rijken te overhandigen. Trouw moet haar ‘maatschappelijke verantwoordelijkheid tonen’, vindt Weekers. Maar de kranten die het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) vormen en die samen deze data hebben onderzocht, hebben met elkaar afgesproken dat geen enkele deelnemende krant gegevens afstaat aan de overheden van haar eigen land.

Staatssecretaris wil samen met andere lidstaten van de Oeso, de organisatie van samenwerkende rijkste industrielanden, en in Europees verband de druk op deze kranten opvoeren. Hij de Belastingdienst naar het databestand laten kijken met het oog op mogelijke belastingontduiking door Nederlandse staatsburgers of bedrijven, zo meldt Trouw woensdagochtend. Dat Trouw de gegevens weigert, vindt hij onbegrijpelijk. “Mijn handen jeuken om iets met deze gegevens te doen, maar dan moet je ze wel in handen hebben”, zei Weekers.

Dinsdag kreeg Trouw een formeel verzoek voor een gesprek met Weekers en de hoogste ambtenaar van de Belastingdienst. Hoofdredacteur Willem Schoonen vindt dat de redactie niet moet meewerken aan opsporingspogingen van de overheid.
Weekers kreeg in de Kamer steun voor zijn verzoek aan Trouw. Sommige fracties willen dat de bewindsman naar de rechter stapt, maar dat wil Weekers niet.

Alleen D66-woordvoerder Wouter Koolmees nam een ander standpunt in.

De politiek die journalisten ter verantwoording roept. Dan gaan bij mij meteen alle stoplichten op rood. Is het eigenlijk wel verstandig dat het kabinet een krant vraagt gegevens af te dragen? Ik meen van niet

Verklaring hoofdredactie Trouw:

Trouw is een krant die het maatschappelijk belang een warm hart toedraagt. Ons maatschappelijk belang is onafhankelijk journalistiek onderzoek doen naar misstanden in de samenleving. Journalisten zijn geen onderdeel of een verlengstuk van de overheid; zij dienen het publiek met onafhankelijk onderzoek.

Het internationale onderzoek naar de 25 miljoen documenten over offshore belastingparadijzen is nog in volle gang. Trouw werkt in dit onderzoek samen met het International Consortium of Investigative Journalists in Washington, waarvan een van onze journalisten al vele jaren lid is. Het ICIJ is een onafhankelijk netwerk van 86 journalisten in 46 landen die samen grensoverschrijdend onderzoek doen. Het beleid van het ICIJ is sinds de oprichting om haar bronnen te beschermen.

Trouw heeft toegang gekregen tot deze bronnen en haar handtekening gezet onder de voorwaarde dat de bronnen niet ter beschikking aan derden worden gegeven. Trouw staat voor haar handtekening.

Trouw: Weekers zet kranten onder druk

Geef een reactie

Laatste reacties (44)