15

Weer aangifte tegen olie-opslagbedrijf Odfjell

Groot lek van gevaarlijke stof methanol werd verzwegen

De Milieudienst Rijnmond DCMR heeft vrijdag bij het Openbaar Ministerie aangifte gedaan tegen Odfjell. Het olie-opslagbedrijf heeft een groot incident verzwegen waarbij in 2009 duizenden liters van het uiterst giftige, explosieve en brandbare methanol zijn gemorst. Op medewerkers werd druk uitgeoefend om het lek stil te houden. Dat meldt het actualiteitenprogramma EenVandaag dinsdag.

EenVandaag wist de hand te leggen op een intern, strikt vertrouwelijke rapport van Odfjell over het incident. DCMR-directeur Jan van der Heuvel kreeg het via het programma onder ogen en reageert:

Odfjell had dit bij ons moeten melden en heeft dit nagelaten. De inhoud van het rapport is van dien aard dat op 26 juli j.l. onmiddellijk aangifte is gedaan bij het Openbaar Ministerie.”

Verantwoordelijk gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland Rick Janssen reageert geschokt, zo is te lezen op de website van EenVandaag:

Ik heb het rapport gelezen en het lijkt mij crimineel gedrag. De toezichthouders waren niet op de hoogte en zijn bewust om de tuin geleid. Het bevestigt ook maar weer de conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat Odfjell in die periode winst boven veiligheid stelde.

Bij het incident in oktober 2009 ging het mis tijdens het beladen van een tankwagon met methanol. De laadcomputer was kapot en tegen alle veiligheidsvoorschriften in wordt besloten om de vulslangen bovenin de tank te hangen tot deze vol is. Dat gaat mis; duizenden liters methanol klotsen uit de wagon, aldus EenVandaag.

Odfjell werd in 2012 stilgelegd omdat het niet aan de veiligheidseisen voldeed. In 10 jaar tijd was de Rotterdamse terminal zeker 64 keer in de fout gegaan. Vaak werden die fouten niet gemeld. De tanks waren zeker 30 jaar lang niet gecontroleerd. Begin juli betaalde het bedrijf 8 ton aan dwangsommen omdat het zich niet aan de afspraken had gehouden en incidenten had verzwegen. De milieudienst controleert extra bij het gedeelte van Odfjell dat nog wel in gebruik is, zo meldt ook de Volkskrant dinsdag.

EenVandaag: Odfjell verzweeg groot methanol-incident

Geef een reactie

Laatste reacties (15)