Laatste update 26 januari 2017, 10:17
21

Weer asielzoeker omgekomen in vrieskou in vluchtelingenkamp Lesbos

Door: Redactie Joop

Terwijl Nederland fantaseert over wel of geen 11-stedentocht dit jaar, zorgt de kou in andere delen van Europa voor schrijnende situaties. De winter heeft de eerste maand van dit jaar zijn kracht getoond, met desastreuze gevolgen voor asielzoekers in vluchtelingenkampen in Griekenland. Eerder deze maand stierven daar al ten minste 5 asielzoekers in de vrieskou, dinsdag is er daar één bij gekomen. De 22-jarige Egyptische asielzoeker Ahmed stierf in zijn tent in vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. De reanimatie mocht niet meer baten.

Een ooggetuige vertelt de redactie van Joop desgevraagd:

Het was gisteren een gewone dag, totdat iemand me vertelde dat Ahmed in zijn tent was overleden door de kou, door het weer. Ik ben er meteen naartoe gegaan, en heb zijn levenloze lichaam met eigen ogen gezien. Ik vroeg de dokter nog waar Ahmed aan is overleden, maar die zei het niet te weten. Ik heb overal geprobeerd te achterhalen wat de doodsoorzaak was, maar iedereen zegt het niet te weten. Ik weet wel waarom ze dat zeggen: iedereen hier is kwaad. Als de autoriteiten toegeven dat Ahmed is overleden door de kou, zal dat een groot probleem zijn. En dus zeggen ze maar dat ze het niet weten.

Officieel mag iedereen hier twee dekens per persoon hebben. Ik kan je vertellen: iedereen heeft er minimaal vier. Maar nog is het heel erg koud. We slapen op de grond, op matjes, je kunt je met alle dekens van de wereld niet beschermen tegen die kou. Het is vanwege brandgevaar ook niet toegestaan om een kacheltje in de tent te houden. Vanmorgen zag ik dat ze houten pallets uitdeelden om op te slapen.

Eerder deze maand riep Sarah Crowe, van UNICEF, al op dat het tijd is om levens te redden. “Het gaat nu om het redden van levens, niet over het ons houden aan afspraken en bureaucratische rompslomp. De hachelijke situatie nu is Griekenland”, zei ze. Toch is het volgens onze bron nu juist die bureaucratie die ertoe leidt dat de asielzoekers in Moria vastzitten in wat hij noemt ‘een gevangenis in een gevangenis’. “Moria is een gevangenis, op het eiland Lesbos dat op zich een gevangenis is.”

Er leven meer dan 4.500 mensen hier in Moria. Ik ben hier nu zo’n 6 maanden. Er is geen systeem om ons verder te helpen. Er zijn in totaal maar 9 medewerkers die ons moeten registreren en op weg moeten helpen. Iedere maand beloven ze dat er meer medewerkers aangesteld zullen worden, om de verwerking sneller te laten lopen, maar het gebeurt niet. Elke twee of drie dagen komen er wel 100 asielzoekers in dit kamp bij. Ons is beloofd dat vanaf januari dit jaar tussen de 10 en 15 asielmedewerkers ons verder zouden helpen, maar dat gebeurt maar niet. En dat is frustrerend. We willen gewoon asiel kunnen aanvragen. Als we er recht op hebben: geef ons dan het recht op asiel. Zo niet: zeg het dan en stuur ons terug. Hou ons hier niet vast. Ze houden ons hier vast, maar waarom?

De organisatie hier ontvangt ongeveer 100 euro per dag voor iedere vluchteling. Daarvan moet voeding, kleding, huisvesting, water, elektriciteit en wat al niet van betaald worden. Maar ze geven maximaal 10 euro per persoon per dag uit. Dus: waar is al het geld?

The Guardian: European countries mistreating refugees in cold weather, says UN

Geef een reactie

Laatste reacties (21)