Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Weer drama met bootvluchtelingen bij Lampedusa

  •  
03-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
lampedusa300.jpg
Update: Dodental loopt op naar 134 ... Vluchtelingen afkomstig uit Eritrea, Ghana en Somalië ... Vluchtelingenboot slaat om na brand ... Boot had 500 mensen aan boord
Vluchtelingen die huis en haard achterlaten opzoek naar een beter leven, voor zichzelf, maar ook voor hun kinderen, hebben vaak veel over om een door oorlog verscheurd land achter zich te kunnen laten. Met soms nog rampzaligere gevolgen van dien. Zo ook donderdag. Bij het Italiaanse eiland Lampedusa is een boot omgeslagen met tientallen doden als gevolg. 42 lichamen zijn inmiddels geborgen, maar Italiaanse media melden 62 doden, onder wie twee kinderen en een zwangere vrouw. Zeker 250 mensen worden nog vermist.
De mensen zaten op een vrachtschip. Berichten melden dat er brand uitbrak, waarna het schip omsloeg en zonk. In totaal zouden er 500 mensen aan boord zijn geweest, onder wie veel kinderen. NOS-correspondent Rop Zoutberg meldt dat op de Italiaanse televisie te zien is hoe hulpverleners huilend hun werk doen. Overal zouden nog lichamen drijven. Zo’n 160 mensen zouden levend uit het water zijn gehaald.
Zoutberg meldt ook dat de schepen voorheen alleen uit Afrika kwamen, maar dat er nu ook steeds meer mensen zijn die de oversteek vanuit Syrië wagen. Waar deze boot vandaan kwam, is nog niet duidelijk.
Maandag kwamen nog 14 vluchtelingen om het leven bij de oversteek naar Lampedusa.
Update 12.15
Inmiddels is duidelijk dat de slachtoffers van het drama afkomstig zijn uit Eritrea, Ghana en Somalië. Er zouden in totaal 82 mensen om het leven zijn gekomen.
Update 18.00
Donderdagmiddag zijn nog eens veertig lijken van vluchtelingen gevonden. Het aantal doden komt daarmee op zeker 134. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.