27

Wéér een traditie die verdwijnt: bankovervallen

Technologie is zware jongens te slim af ... Aantal overvallen tot vrijwel nul teruggebracht

Bankovervallen staan op het punt een historisch verschijnsel te worden. Dat meldt de BBC op basis van nieuwe cijfers. De afgelopen twintig jaar is het aantal overvallen gedecimeerd. Werden er in 1992 bij onze overburen aan de Noordzee nog 847 overvallen gepleegd, in 2011 is dat aantal gedaald tot 66. In Nederland is de misdaadvorm bijna uitgeroeid. In 2012 vonden nog maar 4 overvallen plaats.


De terugval is een gevolg van nieuwe technieken waardoor bankmedewerkers niet meer bij grote sommen geld kunnen. Er zijn ook minder bankkantoren door de opkomst van elektronisch geld. Daarnaast zijn er nieuwe verdedigingsmiddelen als kogelwerend glas, dna spray en de alom aanwezigheid van camera’s die ook de voorbereidingen registreren. Een deel van de geldroof is met de digitale revolutie meegegaan en heeft zich verplaatst naar internet.

De bankoverval werd in Nederland in de jaren zestig populair. De meest spectaculaire – en nooit opgeloste – overval vond plaats op vrijdag 2 april 1976 in Amsterdam. Drie of vier mannen overvielen het Girokantoor aan het Singel. De gealarmeerde politie wachtte de daders op om de achtervolging in te zetten maar in plaats van dat de verdachten er in een auto vandoor gingen stapten ze in een speedboot en raceten door de grachten naar het IJ, de politie verbijsterd achterlatend:

„Er werd zeer snel alarm gegeven”, aldus deelde voor het Gemeentegirokantoor een agent van een surveillerende auto mede. „Wij waren meteen ter plaatse. We stonden op de brug over de singel en zagen deze Mercedes op de stoep staan. We bespraken net hoe we hem klem zouden rijden als de overvallers er mee wilden wegrijden. Toen ze naar buiten kwamen en onze Volkswagen op de brug zagen toen lieten ze de auto staan en sprongen in de speedboot. Volgens mij waren het drie mannen”. ”

Voor zover de politie dat om half tien kon zeggen, waren de daders er in geslaagd om met de auto, waarin ze vanaf de speedboot waren overgestapt via de Coentunnel te verdwijnen in de richting Zaandam of Purmerend.

Ook in de Verenigde Staten is een duidelijk dalende trend in bankovervallen. Het enige slachtoffer daarvan is vermoedelijk Hollywood want de filmindustrie maakte lang gebruik van het verschijnsel om de bioscoopkassa te spekken. Dog Day Afternoon is een van de legendarische films over een overval die anders loopt dan gepland, gebaseerd op ware gebeurtenissen, waarbij de overvallers uitgroeien tot volkshelden.

BBC: Days of the ‘bank job’ are numbered, report suggests

Andere Tijden: De eerste bankovervallen (18 januari 2005)

Geef een reactie

Laatste reacties (27)