50

Wéér grote problemen JSF

'Onzichtbaar' vliegtuig nog steeds kwetsbaar voor raketaanvallen ... Test software: 13 maanden vertraging ... Zullen we de toestellen ooit zien vliegen?

De ontwikkeling van de JSF, het nieuwe gevechtstoestel dat vanwege aanhoudende problemen ook wel spottend bekend staat als de JSFyra, vertoont opnieuw grote problemen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een rapport van het Amerikaanse ministerie van Defensie.


De software, betrouwbaarheid en het onderhoud van de vliegtuigen kampen nog met ernstige problemen. Het testen van de software bijvoorbeeld loopt volgens de Amerikaanse defensie 13 maanden vertraging op. Ook is de fabrikant er nog niet in geslaagd de kwetsbaarheid van het toestel voor raketaanvallen op te lossen.

NRC schrijft:

Luitenant-generaal Chris Bogdan, bij het Pentagon verantwoordelijk voor de JSF, zegt in een reactie tegen Reuters dat het rapport accuraat is en dat het ministerie op de hoogte is van de problemen. Volgens Bogdan wordt er door zijn team hard gewerkt aan het verbeteren van de problemen. “We erkennen dat er nog altijd risico’s zijn, maar die kennen we en zijn goed te managen.” Bogdan denkt dat het Marine Corps volgend jaar al wel met de JSF kan gaan vliegen.

Het Nederlandse kabinet heeft vorig jaar besloten 37 JSF-toestellen aan te schaffen. De ontwikkeling van het toestel, waarbij al eerder sprake was van enorme vertragingen, kost het recordbedrag van 392 miljard dollar. Nederland draagt daar 800 miljoen euro aan bij. Het Nederlandse ministerie van Defensie verklaarde tegenover NRC het rapport niet te kennen maar op de hoogte te zijn van de genoemde problemen en “geen nieuwe zorgen’ te hebben.

Een commentaar in het gezaghebbende Aviation Week stelt deze week dat de stijgende kosten het project in gevaar kunnen brengen als andere landen daardoor het aantal te bestellen toestellen terugbrengen tot aantallen die ‘amper nog realistisch’ zijn, “zoals Nederland doet”.

Video uit Amerikaans Defensie Archief over testen JSF

Geef een reactie

Laatste reacties (50)