10

Weer meer werklozen in Nederland

Klein lichtpuntje: het consumentenvertrouwen gaat omhoog ... Elke dag komen er 430 werklozen bij

In februari is de werkloosheid voor de derde maand op rij weer gestegen. Er kwamen in februari 13.000 nieuwe werklozen bij. Het totaal aantal mensen in Nederland zonder werk komt daarmee op 691.000, ofwel 8,8 procent van de beroepsbevolking. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Opstekertje is dat het consumentenvertrouwen wel iets toegenomen lijkt te zijn.

Het CBS meldt dat het aantal werklozen weer zo goed als op het niveau van juli 2013 is. In januari lag het percentage nog op 8,6 procent. Toch is het aantal werkloosheidsuitkeringen in februari nauwelijks veranderd, meldt het UWV. Net als in januari kwam het aantal op 460.000. Vergeleken met een jaar eerder is het aantal uitkeringen wel toegenomen, met maar liefst 22 procent.

Terwijl het CBS enerzijds bericht over het groeiend aantal werklozen, is het Centraal Bureau voor de Statistiek wel positief over het consumentenvertrouwen. Dat steeg met drie punten en komt nu uit op een -7. “Voor het eerst na augustus 2007 is de deelindicator ‘economisch klimaat’ weer boven het nulpunt gekomen”, meldt het CBS. Sinds de zomer van 2013 neemt het algemene consumentenvertrouwen vrijwel onafgebroken toe. 

cc-foto: Mystic_mabel

Geef een reactie

Laatste reacties (10)