18

Weer minder geld naar wetenschap

De doelstelling voor meer geld voor innovatie en wetenschap wordt niet gehaald

De doelstelling om over vijf jaar 2,5 procent van het bruto binnenland product uit te geven aan wetenschap en innovatie wordt niet gehaald. Dit blijkt uit een nog ongepubliceerde rekening van het CBS en het Rathenau Instituut in Den Haag dat de Volkskrant vandaag publiceerde.

De analyse was in de eerste instantie onderdeel van de periodieke stand van zaken, die de denktank Rathenau opmaakt van de Nederlandse onderzoeksfinanciering maar is uiteindelijk niet opgenomen in de feitelijke budgetanalyse.

Verder verscheen vandaag de zogeheten TWIN-studie 2015. Daaruit blijkt dat:

[…] de Nederlandse overheidsuitgaven voor wetenschap blijven dalen. Nu gaat daarin circa 6 miljard euro per jaar om. Tegen 2019 is dat blijkens de bestaande beleidsvoornemens 5,5 miljard. Het merendeel daarvan gaat naar universitair en niet-toepassingsgericht onderzoek. Vooral in het meer toegepaste medisch onderzoek en het technisch onderzoek dalen de investeringen per saldo met tientallen procenten.    

Wel wordt er meer onderzoeksgeld binnengehaald uit Europese kaderprogramma’s. Op dit moment is dat ongeveer 474 miljoen euro per jaar, tegen 165 miljoen vijftien jaar geleden.


Alleen het ministerie van Onderwijs investeert zo nu en dan wat meer in onderzoek, de overige ministeries bezuinigen stelselmatig. ‘Desondanks spreekt het kabinet steeds uit dat dergelijke uitgaven essentieel zijn voor welzijn en welvaart op de lange termijn’, noteert Rathenau in de geschrapte passages in de TWIN-studie.

Volkskrant: Nederlandse uitgaven voor wetenschap blijven dalen    

 CC Foto: U.S. Army RDECOM

Geef een reactie

Laatste reacties (18)