Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Weer nutsbedrijf in de knel door foute financiële producten

  •  
12-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
snb
Update Slibverwerker SNB dient klacht in tegen Volkskrant: Berichtgeving onjuist ... Overheidsbedrijf zou 209 miljoen verliezen door riskante verzekeringen
Het overheidsbedrijf Slibverwerking Noord-Brabant (SNB) is in grote problemen door riskante financiële constructies, zogeheten derivaten. De Volkskrant schrijf dat het grootste slibverwerkingsbedrijf in Europa in 2006 voor 270 miljoen euro aan verzekeringen afsloot die door de crisis driekwart van hun waarde zijn kwijtgeraakt. Het eigen vermogen van SNB is hierdoor verdampt.
Update 13.30 Het semi-overheidsbedrijf Slibverwerking Noord-Brabant (SNB) stapt naar de Raad voor de Journalistiek vanwege een bericht in de Volkskrant van donderdag. Dat meldt Dagblad De Limburger. Een woordvoerder heeft dat gezegd. Volgens het bedrijf is de berichtgeving “feitelijk onjuist” en wekt het “de kwalijke suggestie dat SNB zijn zaken financieel niet op orde zou hebben”. Directeur Marcel Lefferts van SNB noemt de derivatentransactie die zijn bedrijf is aangegaan “een goede maatregel in het kader van onze treasury en risicobeheersing”.
Eerder SNB is niet de eerste semi-publieke organisatie die door het afsluiten van complexe financiële producten in de problemen komt, schrijft de Volkskrant schrijft. Eerder dit jaar kwam Vestia op een zelfde manier in grote nood: 
Het verlies van SNB is net als bij Vestia een papieren verlies dat dit jaar, door verscherpte boekhoudregels, in de jaarrekening zal worden opgenomen. Het verlies heeft tot gevolg dat het eigen vermogen van SNB – 91 miljoen euro groot – in een klap wordt weggevaagd, waarna het bedrijf technisch failliet is. Deutsche Bank, dat de derivaten heeft verkocht, kan daardoor het contract opzeggen of SNB dwingen het eigen vermogen aan te zuiveren.
Marcel Lefferts, algemeen directeur van SNB, geeft aan ‘in gesprek’ te zijn met zowel de accountant als Deutsche Bank. Hij gaat nog steeds uit van een goede afloop. ‘Er is geen reden te twijfelen aan de liquiditeit en de solvabiliteit van SNB.’ Als er geen grote ongelukken gebeuren op de financiële markten, kan de waarde van de derivaten zich herstellen voordat ze in 2017 aflopen, denkt hij.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.